Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Hoe maak ik een werkstuk of spreekbeurt?

'Scholier begrijpt pc niet'

Op de middelbare school moet iedereen wel eens een spreekbeurt of werkstuk maken. Sommigen zijn enthousiast en starten direct met het uitwerken ervan, anderen zien er als een berg tegenop. Omdat je het als scholier al druk genoeg hebt, besteed je er doorgaans natuurlijk het liefst zo min mogelijk tijd aan.

Maar wat kies je als thema en hoe ga je vervolgens verder?

De onderwerp-keuze

Stel: je zit al lang op karate, of gitaar-les, of je hebt misschien een aquarium of een passie voor stripboeken. In zo’n situatie ligt het voor de hand om te kiezen voor het thema waarvan je toch al relatief veel weet. Dit scheelt tijd en is tegelijkertijd leuk voor je publiek, omdat je een ‘personal touch’ aan je verhaal of werkstuk kan geven. Dit is vaak beter dan iets wat je alleen kent ‘van horen zeggen’.

Hoe wordt de structuur van het werkstuk of spreekbeurt?

sticker jongen met gitaar Amsterdam

street art

In geval van bovenstaande thema’s is het het eenvoudigst te kiezen voor een ‘traditionele indeling’ van je verhaal. De structuur bestaat dan uit vragen die je vervolgens beantwoordt. Bijvoorbeeld:

(1) waar komt het woord ‘karate’, ‘gitaar’, enz. vandaan? Hoe is het ontstaan? Wat is de betekenis ervan (etymologie)?

(2) waarin onderscheidt karate zich van andere martial arts? Wat maakt een gitaar anders dan een viool of cello? Hoe werkt een aquarium (bijvoorbeeld: lampen vervangen zonlicht, filter vervangt natuurlijk zuiveringsproces)? Is een strip iets anders dan een comic of een ‘graphic novel’? Met zo’n eerste vraag baken je het onderwerp af.

sticker konijn met gitaar Utrecht(3) wat is de geschiedenis van karate, de gitaar, aquaria of stripboeken? Uiteraard scheelt het om eerst enig onderzoek te doen voordat je deze vraag beantwoordt.

(4) welke soorten bestaan er allemaal? Karate kent allerlei stijlen, er bestaan ‘gewone’ maar ook elektrische gitaren, aquaria bestaan er in vele vormen en maten (en verschil zoet/zout water), en de wereld der stripboeken bestaat uit vele genres (humor, actie, historisch, horror, enz).

(5) Welke stijl, vorm, genre, maat heeft jouw voorkeur en waarom? Leuk natuurlijk als je in je karate-pak komt opdraven, of je gitaar of stripboek meeneemt. Vanzelfsprekend is een aquarium minder praktisch daarvoor, maar een filmpje op een laptop is ook de moeite waard.

(6) Hoe zie je de toekomst van karate? Mixt het met andere vechtsporten, is er veel concurrentie van nieuwe martial arts? Is er een toekomst voor de gitaar in het digitale tijdperk? Kiezen steeds meer mensen voor terraria of paludariums nu de technologie daarvan verbetert? Hebben tekenaars van stripboeken veel last van downloaders, of maken torrent-sites juist gratis reclame voor hun producten?

~ stripboek ‘WE3‘ ~

Het kan ook zijn dat je niet een ‘vrij onderwerp’ kan kiezen, maar bijvoorbeeld voor Maatschappijleer, Economie of Geschiedenis iets moet produceren met een meer wetenschappelijke structuur. In zo’n situatie is het praktisch om de ‘oorzaak-gevolg’ indeling aan te houden.

Bijvoorbeeld: wat zijn de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis, de burgeroorlog in Syrië, corruptie in Nigeria, enz. Als je voor deze structuur kiest is het praktisch je eerst goed in het onderwerp te verdiepen, hetgeen heel makkelijk kan door te Googlen op deze vragen in het Engels. Probeer in ieder geval meerdere artikelen van verschillende websites als bron te gebruiken en hou – zoveel mogelijk – een logische volgorde aan in de argumenten.

De structuur kan dan zijn:

(0) inleiding

(1) oorzaken kredietcrisis

(2) de gevolgen ervan

(3) wat kan gedaan worden om de situatie te verbeteren of op te lossen, wie of welke organisatie is hiervoor het meest geschikt?

(4) conclusie Het is natuurlijk leuk om een actueel onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk te kiezen, maar nadeel is dan soms dat er nog weinig bronnen over te vinden zijn.

Via de tags (‘Graai’) en categorieën (‘Wroet’) links op deze site kan je ook thema’s vinden die scholieren vaak gebruiken. Hoe dan ook veel succes!

David Frankenhuis

Gerelateerd:

Leuk thema profielwerkstuk: protestmuziek tegen de staat


2 reacties

 1. hoe maak je een goede werkstuk over karate met goede hoofdstukken

  • Ha Sylvana,
   dank voor je vraag.
   Het hangt er o.a. van af of je alle stijlen van karate wil bespreken, of je wil beperken tot 1 stijl binnen de sport.
   David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>