Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Het toppunt van kinderarbeid: weefmieren

ant sticker red green Amsterdam

Van de Indonesische kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 verricht zo’n 6 procent kinderarbeid. Van deze kinderen werkt 90 procent voor hun ouders en de rest in fabriekjes en elders. Hoewel het werk niet altijd ten koste gaat van scholing heeft het wellicht toch een negatief effect op de vaardigheden die kinderen zich ‘onder normale omstandigheden’ spelenderwijs aanleren. Anderzijds zijn werkende kinderen gunstig voor het inkomen van het gezin en ook voor de economische ontwikkeling van een regio.

In het algemeen hebben beesten natuurlijk een veel kortere jeugd dan mensen, maar komt kinderarbeid ook in het dierenrijk voor?

weefmieren
Sommige soorten mieren bouwen hun nesten in bomen door bladeren met elkaar te verbinden zodat er een bal-vormig fort ontstaat. Een zo’n soort ‘weefmier‘ leeft in midden Afrika en de andere komt voor van India tot in Noord-Australië.

Sommige kolonies bestaan uit tientallen bouwsels en honderdduizenden agressieve, territoriale en roofzuchtige werksters. Hun kaken zijn vooral geschikt om prooien in stukken te bijten en bepaald minder om bladeren aan elkaar te binden, dus hiervoor gebruiken ze hun eigen larven.

Eerst wordt zorgvuldig een plek uitgezocht voor zo’n nest waarna in een gezamenlijke inspanning de volwassen werksters de bladeren naar elkaar toe trekken, terwijl collega’s enkele spierwitte larven heen en weer bewegen tussen de randen van de bladeren. Zo’n baby’tje scheidt daar een soort ijzersterke zijde af zodat het meebouwt aan zijn eigen woning.

sticker baby navelstreng Amsterdam

sticker ant-house mierennest Rigasymbiose
Onderzoekers beweren dat de door mieren gebruikte bomen baat hebben bij deze samenleving of ‘symbiose‘. De mieren leven immers hoofdzakelijk van insecten en andere parasieten die de boom bedreigen dus – op het niveau van de mier – kan je zeggen dat deze diersoort zijn omgeving goed verzorgt.

Soorten uit deze groep mieren bestaan al zeker 20 miljoen jaar dus heeft dit zorgzame gedrag zijn evolutionaire kracht wel bewezen. Net als bij de mens kan kinderarbeid dus ook positieve effecten hebben op de ‘regionale ontwikkeling’.

protectie
Er is echter een soort rups – de ‘oak blue caterpillar – die voedingsstoffen aan de boom onttrekt zónder dat de mieren hem in stukken scheuren en aan hun larven voeren. Integendeel, zij beschermen hem juist.

Tanzania / mierennest in boom

Tanzania / mierennest in boom

Het ‘slimme’ van de rups is dat hij honingdauw produceert als de mier daarom vraagt. Dat is iets dat de mieren onweerstaanbaar vinden als aanvulling op hun dieet.

Net zoals sommige café-eigenaren ‘protectie-geld’ betalen aan criminelen in ruil voor bescherming, zo weet de rups enkele agressieve vleeseters om te kopen tot zorgzame lijfwachten.

Niets menselijks is een dier vreemd!

DF

Gerelateerd:

Spin Peru met decoy-spin in web

Red Queen: wapenwedloop criminelen & politie

Wat kan het leger leren van de octopus?

Koraalriffen gebaat bij grass-roots benadering

De Russische mafia krab

Natuurmens kan best in stad wonen

Trouble in paradise: Humboldt Pijlinktvis

Sluipwesp & terreur


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>