Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Groeiende transparantie als lichtpuntje in crisis

sticker parliament openness declaration Amsterdam center August 2013

De financiële situatie van veel Nederlandse gemeenten is bepaald niet florissant te noemen.

Niet alleen is enkele jaren geleden de bijdrage van de rijksoverheid aan gemeenten bevroren, ook hebben lokale bestuurders de laatste tijd te kampen met “verliezen op de aankoop van te grote hoeveelheden grond.” Onder andere Apeldoorn, nota bene zetel van de belastingdienst, zit al in ‘verzwaard toezicht’ en dat is ambtelijk jargon voor ‘onder curatele’.

Omdat politici en ambtenaren hun eigen belangen vaak verwarren met die van de bevolking, leidt hun logica er in schaarse tijden toe dat lokale heffingen worden verhoogd terwijl kinderboerderijen en bibliotheken hun deuren moeten sluiten.

sticker 'raambiggetje' wakker dierHet idee dat de economische recessie de gemiddelde burger eerder doet snakken naar een belastingverlaging zien de ‘boven ons gestelden’ als ketterij, evenals het drastisch kortwieken van het gilde der raamambtenaren bijvoorbeeld.

Het gerommel en de conflicten die de bezuinigingen veroorzaken binnen overheden hebben echter als lichtpuntje dat men afgeschermde informatie sneller lekt. Belangentegenstellingen leiden soms nu eenmaal tot openhartigheid.

Zo roept een aantal Drentse gemeenten per brief op tot een boycot van een congres over de invoering van de Nationale Politie.

Omdat alle 17 sprekers op de bijeenkomst “werkzaam zijn in de (semi-)overheid kunnen ze de organisatie nooit meer dan een boekenbon van 50 euro per persoon kosten.

'swine window'

Gelet op de integriteitscode kom je dan op een totaalbedrag van 850 euro. De bijeenkomst kost per deelnemende ambtenaar 1.099 euro exclusief btw. En dat is veel te veel.

Boycotten die windhandel!”, stelt Hans van der Laan van de Drentse gemeente Noordenveld.

Je mag er dus vanuit gaan dat tot voor kort zulke bedragen probleemloos betaald werden aan allerlei (semi-)ambtenaren.

Aangezien zelfs de gemeente Noordenveld is uitgenodigd, neem ik aan dat er minstens duizend bezoekers worden verwacht. Dat is – inclusief BTW – toch ruim 1,3 miljoen euro voor 17 sprekers, ofwel ruim 75.000 per persoon, ook al is een deel van de kosten misschien gereserveerd voor accommodatie en dergelijke.

En dat voor enkele verhalen over de Nationale Politie, die er dankzij het ontslag van het kabinet Rutte misschien niet eens komt.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>