Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Grigory Kotovsky, de gangster-communist

Grigory Kotovsky statue Transnistria Tiraspol

Tijdens een wandeling door Pobeda Park in Tiraspol, hoofdstad van het niet-erkende staatje Transnistrië, stuitte ik op een standbeeld. De tekst eronder was in het cyrillisch en dus onleesbaar voor mij, maar navraag bij andere parkbezoekers leerde dat het een monument betrof voor Grigory Kotovsky (1881 – 1925).

Kotovsky, van gemengd Russisch-Poolse komaf, is een belangrijke figuur uit de politieke en militaire geschiedenis van Zuidoost-Europa. Hij raakte als student betrokken bij de communistische partij en leidde later een groep roofovervallers in de buurt van de Moldavische hoofdstad Chisinau. “Zijn bende terroriseerde de lokale bevolking”, aldus Wikipedia. Dit is een opvallende parallel met de Russische dictator Stalin, wiens carrière eveneens in de onderwereld startte.

Grigory Kotovsky monument Transnistria Tiraspol 2014

Kotovsky werd in 1906 opgesloten wegens ontduiking van zijn dienstplicht. Hij raakte gewond bij een mislukte overval in 1916 en belandde weer achter tralies.

In de slotfase van de Eerste Wereldoorlog sloot de ex-gangster zich aan bij de Bolsjewieken in Tiraspol en hielp met de bezetting van Oekraïne. Hij nam later deel aan het stichten van de Autonome Sovjetrepubliek Moldavië. Een vriend doodde Kotovsky in 1925, omdat deze een affaire met diens vrouw begonnen was.

Hier kan je zijn beeld vinden in Tiraspol.

DF

 

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>