Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Gevoelens van een kind & de huiswerkbegeleider’

'gun drawings by a high-school student', Amsterdam

‘No dark sarcasm, in the classroom’

(The Wall/Pink Floyd)

“Het spijt me Jaap”, vertel ik de 13jarige die met z’n wiskundeboek voor me staat, terwijl ik een brede glimlach onderdruk, “maar ik betwijfel slim genoeg te zijn om zo’n ingewikkelde som uit te leggen aan een dermate onintelligente leerling als jij.”

Met zulke opmerkingen neem ik bij tijd en wijle – al dan niet preventief – wraak op scholieren die in weinig meer lol lijken te hebben dan het beschimpen van hun huiswerkbegeleider. Het is voor sommige van hen kennelijk onvoldoende om mij regelmatig te bestoken met nootjes of – schijnbaar achteloos – met middelvingers op hun achterhoofden in mijn richting te krabben, dan wel ‘zonder opzet’ op mijn tenen te staan, me schoppen, knijpen, beledigen, duwen, slaan of aan m’n oren trekken terwijl ik me met een andere scholier verdiep in een tekst of som. Aangezien ik zo’n vijftien jaar ouder ben dan de meeste van mijn collega’s en wekelijks ook wat meer uren draai, trek ik waarschijnlijk relatief veel aandacht en bijbehorende grollen naar me toe.

Zo ontstond een jaar of twee geleden een grap die al snel een ‘klassieker’ werd. Een leerling benadert me dan met de volgende ‘vraag’: “David, woon je nog bij je ouders of zo, want ik kan me niet voorstellen dat je van de hooguit – ‘maar dan ook echt maximaal’ – zes euro die je hier per uur verdient maandelijks rondkomt?”

sticker Chuckie we don't need no education Amsterdam

Sinds het in de vergetelheid raken van bovenstaande belediging heeft zo’n creatieve puber onlangs de volgende bedacht: “Hoe zit dat nu eigenlijk met jou, David, want bijna al je collega’s zitten op een universiteit en als ze daarmee klaar zijn, zoeken ze een échte baan. Waarom zette jij nooit die vervolgstap nadat je ruim tien jaar geleden afstudeerde?”

Aangezien ik langzaam vergrijs en zij ieder jaar jonger worden, heb ik geen keus dan regelmatig nieuwe wapens aan mijn pedagogische arsenaal toe te voegen. Sommige ‘counters’ bereid ik buiten werktijd voor maar de overgrote meerderheid ontstaat spontaan tijdens de ‘arms race’ waaraan ik dagelijks blootgesteld word. Enkele dagen geleden, bijvoorbeeld, probeerde een meisje uit de zesde me publiekelijk te vernederen met een opmerking, zonder zich te realiseren dat ik net een hete beker thee voor mezelf ingeschonken had. In een vloeiende beweging drukte ik vervolgens de theelepel vanuit de beker op de ontblote bovenarm en direct was de harmonie weer hersteld.

“When I think back of all the crap I learned in high-school,
it’s a wonder I can think at all”

(Simon & Garfunkel)

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>