Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Geenstijl, de ware progressieven

reclame Banana Republic Los Angeles

De vrijheid van meningsuiting in onze streken kende verlichte maar ook duistere episoden. Zo is in ieder geval sinds de jaren zestig van de vorige eeuw de ‘debatruimte’ in Nederland van soms uiterst strikte kaders voorzien. Discussiëren ‘vanuit liberaal perspectief’ over zaken als de verzorgingsstaat, bepaalde culturele uitingen of het asielbeleid was lange tijd grotendeels taboe in Nederland en deels ook strafbaar (de fiscus dwingt je in die situatie dus mee te betalen aan zaken waarover je je mening niet openlijk mag geven).

sticker 'Republica Badabing'

In mijn herinnering gold het in bepaalde sociale circuits zelfs als onfatsoenlijk om kritische opmerkingen te maken over de (budgettaire) groei en het ‘functioneren’ van onze bureaucratie.

De poortwachters en informatie-managers van de publieke ruimte waren niet alleen een veelheid aan overheidsdiensten (OM, CPB, RVD, CBS, enz) en beroepspolitici zoals Jan Pronk, maar ook allerlei intellectueel luie, moreel corrupte journalisten en – inmiddels het meest berucht – de ‘politiek correcte elite’. Deze poldervariant van de machtige Iraanse ‘Raad van Hoeders’ fungeerde decennialang niet alleen als ‘debat-begrenzer’ maar ook – en kwalijker – als ideologisch inspirator van allerlei knokploegen zoals AFA en de Jonge Socialisten. Overigens zijn dit soort groeperingen doorgaans niet alleen diep geïnfiltreerd door Nederlandse veiligheidsdiensten, maar ze leken er in diverse gevallen zelfs door aangestuurd.

resist to what the system imposes sticker AmsterdamDeze ‘fluwelen dictatuur’ is echter goeddeels verpulverd door vooral de moorden op Fortuyn en Van Gogh en natuurlijk door de opkomst van het internet. Het afgelopen decennium lijkt een kentering in de voorheen relatief onderdanige media vorm te hebben plaatsgevonden. Zo vroeg Geenstijl onlangs terecht opnieuw aandacht voor het feit dat Erwin Lensink inmiddels al een klein jaar vastzit wegens het werpen van een waxinelichtje naar de Gouden Koets. Gezien het gemak waarmee lieden als Saban Baran de gevangenis uit wandelden zal dit gegeven bij velen het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig schaden.

Ook gister toonde Jelte van Geenstijl weer verfrissend weinig respect voor de autoriteiten in zijn reportage over de verdwenen Pdf uit het politie-onderzoek naar Tristan van der Vlis’ geestesgesteldheid. Voor hem is het – net als ongetwijfeld voor de overgrote meerderheid der Nederlanders – immers volstrekt onbegrijpelijk dat deze man ooit een wapenvergunning kon bemachtigen.

Jelte heeft nog andere vragen: “hoe kan het dat het bestand nog steeds kwijt is”, “hoe bestaat ‘t dat het OM geen externe deskundigen in wil huren?” en “het Openbaar Ministerie staat toch uiteindelijk in dienst van de samenleving?”, met ‘Nederland doofpotland‘ als conclusie. Geenstijl haalde er wél externe deskundigen bij, zoals ict-er Brenno de Winter, die zelfs gratis zijn diensten aan de ambtenarrij aanbood (die ze overigens weigerde). Zijn commentaar:

“Je hoort dit gewoon fatsoenlijk te bewaren. Als ik dit met mijn belastingspullen zou flikken en de belastingdienst komt langs, heb ik direct een groot probleem. En hier gaat gewoon iedereen door alsof er geen zes doden zijn gevallen.”

Ook hoogleraar Bernd van der Meulen stelt dat het te woord staan van de samenleving ‘wel het minste’ is waartoe de politie verplicht is: “je kan niet zeggen dat deze hele zaak geheim, vertrouwelijk, onbespreekbaar is. Klanten van de politie, die hebben zwijgrecht. De politie niet.”

sticker Classified Amsterdam

Al met al een mooie reportage, waarbij het gezag weer eens stevig aangepakt werd door leden van een generatie die meer dan genoeg lijkt te hebben van de potsierlijke hiërarchische arrogantie vanuit de schimmige, incompetente en verkwistende bureaucratie.

DF

Gerelateerd:

Iran, Zimbabwe en NL


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>