Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Geen voeten meer op bankje door de crisis

sticker tram metro tags Amsterdam
Onderweg naar een vriendin van mij in Zuid-Oost kwam ik van een drukke dag op het werk in de metro. Om het mezelf even gemakkelijk te maken doe ik altijd uit compleet automatisme mijn voeten op de bank. Ik raak verzonken in de klanken van de muziek in mijn oor en laat de reis op mij af komen. Het moment dat iets mijn aandacht trekt, zie ik een meneer een dog-tag tevoorschijn trekken met het teken van de politie erop. Ik mocht meekomen en werd naar buiten geleid. Daar stond een andere agent op mij te wachten om mijn gegevens op te nemen en te vragen wat hiervoor mijn verklaring was. Ook natuurlijk om te kijken of ik wel daadwerkelijk had ingecheckt. Ik verklaarde het feit dat het compleet automatisme was en kreeg de bon toegereikt van €85,-. Totale nonsens vind ik. Waarom? Was de vraag dat ik mezelf later stelde.

Van oer tot eind? 

Het feit dat ik een kaartje koop, of mijn Ov- chipkaart oplaad en incheck, getuigt van het feit dat ik bereid ben te betalen voor de dienst van het GVB en alle bijkomende factoren daarvan. Zij zullen daarentegen ook een puntje hebben staan met de schoonmaak en onderhoud van zijn treinen op zijn begroting. Waar ik dan eigenlijk heen wil is dat ik het dan belangrijk vindt dat de trein waarin ik zit ook schoon is. Hygiëne heeft dan ook prioriteit, en dat voorzie ik dan deels door geld. Maar naar mijn weten niet met de 85,- die ik me afhandig laat maken door ome agent.

De vervuiler ruimt op!

sticker 'Sin City status'Ook heb ik uit vele mensen hun mond horen komen dat het gewoon ronduit smerig is. Want veel mensen kunnen hiervoor in de hondenstront hebben gestaan of in de kots van een junk, van alles en in zekere mate nog wat.

Dat klopt, geef ik je in hoge mate gelijk in, maar daarnaast als ik dat aan mijn blauwe suède schoentje zal zien, wil ik dit dan ook zo snel mogelijk daar vanaf halen. Eigenlijk al het idee dat ik dat aan een stoel zou vegen in bijzijn van andere passagiers laat mij vrezen voor het schandegevoel dat ik zou krijgen als gevolg van sociale controle. Want uitwerpselen blijven uitwerpselen. En mocht het gebeuren, dan zal ik als vervuiler het weer schoonmaken. Toch?

Normen en waarden (krijg je van huis uit)bord Noord-zuid-lijn Amsterdam Noord

En hierin kan ik ze alleen maar gelijk geven. Uiteraard het feit dat je iemand met zijn voeten op de bank ziet in het openbaar vervoer getuigt (in zekere mate) van geen goeie opvoeding. Maar er zijn bepaalde geschreven en ongeschreven regels die onze primitieve karaktereigenschappen proberen in te perken. Dan heb ik het over het effect van het mij zo comfortabel mogelijk maken in de metro. Ik rust dan uit van mijn zware dag werk. Een ander zou dat toch ook het liefst willen. Waarom al dan niet onderweg naar huis? Omdat ons is wijs gemaakt dat het gewoon niet kan. Ik zou een ander dan toch ook niet raar aankijken?

Let goed op jezelf, en anticipeer op anderen

Het is geen goed idee om met dit verhaal mijn gelijk te halen als ik volgens de wet ongelijk heb. Enige wat ik wil zeggen is dat mijn schoenen niet vies zijn. Hooguit een paar zandkorrels of stof van de straat. Maar niets dat een plekje achterlaat op uw broek of lange jas. Bekijk het positief, als we met zijn allen het leven gewoon wat beter maken door comfort. Kunnen we schoonmakers ook gewoon wat werkgelegenheid gunnen. Er was toch een overschot aan werkloze laaggeschoolde arbeiders? Vanuit mijn ‘gunfactor’ gezien zal ik ze wat werk willen geven. Anders voldoen die bedrijven niet aan mijn eisen van het reizen met het openbaar vervoer.

En oh ja, de 85,- die ik dus eind deze maand aan de agenten verschuldigd ben, waar komt dat terecht? Het schoonmaken van een stuk plastic met stof erop dat mijn voeten ondersteuning gaf, kan toch nooit zo duur zijn? Of hebben de leveranciers van de schoonmaakspullen ook last van de crisis? 85,- voor bijvoorbeeld iemand zoals ik, is toch wel wat uren werk. En tevens ook een extravagant hoog bedrag. En als we zelf dan toch de hygiëne van de metro moeten waarborgen, eis ik een verlaging van de reiskosten.

Goede reis!

~ ingezonden door B.B.

Gerelateerd:

Het derde oog

De overheid gedraagt zich als pooier


Tags:        |      |      |   

2 reacties

  1. Maar een oplossing is het ook niet.

  2. Nou, met die 85 euro boete gaan ze niet die bankjes schoonmaken, is mijn inschatting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>