Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Gaat bier-verbod voor cultuuromslag zorgen?

sticker Beerbaboon beer mail order Amsterdam 2013

De belangrijkste functie van wetten is het ontmoedigen van ‘onwenselijk gedrag’.

Het idee achter zo’n wet is dat op termijn ‘internalisering’ van de nieuwe norm plaatsheeft en men die daarom automatisch naleeft. Als dit massaal gebeurt spreek je van een ‘cultuuromslag’.

sticker 'alcohol doesn't solve any problems ...'leeftijd bier omhoog & Tabakswet
Onlangs stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor bier op te trekken naar achttien jaar.

sticker Guidati dal Lambrusco Amsterdam 2013

Volgens instituut Trimbos is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse scholieren voor het eerst alcohol drinken nu 13,1 jaar.

Zal de wet een cultuuromslag veroorzaken of slechts leiden tot meer tussenhandel, illegale feesten, overlast, drugsgebruik en weekendmigratie in grensstreken?

sticker Stronken bar Elburg Amsterdam Centrum 2013Sommige scholieren die ik erover sprak achtten het niet onmogelijk dat jongeren op termijn hun gedrag zullen veranderen, ook al stemt de parallel met de Tabakswet niet heel vrolijk in dit opzicht.

sticker next monday's hangover Utrecht 2013

Sinds januari 2003 mogen geen tabaksartikelen meer verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en bovendien is veel voorlichting over roken – onder andere via het onderwijs – gericht op de jeugd.

In het decennium dat sindsdien verstreek is volgens ‘expertisecentrum voor tabaksontmoedigingsbeleid’ Stivoro het aantal jonge (en oudere) rokers significant afgenomen.

sticker do it today tomorrow it may be illegal Amsterdam 2013

Stivoro baseert zijn conclusies echter op onderzoek van TNS NIPO, dat zo op het eerste gezicht meer wegheeft van een marketing-PR bureau dan van een club wetenschappers.

Een andere bron beroept zich op een CBS-rapport* waaruit zou blijken dat de gemiddelde leeftijd van rokers zelfs gedaald is van 15,5 in 1989 naar 14,8 jaar nu.

DF

* dat ik niet terugvind online

Gerelateerd:

‘Bier-grens’ naar 18 schept risico’s


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>