Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Fransen betrokken bij voorbereiding genocide

Frankrijk genocide Rwanda ingezonden brief Metro

In Metro las ik dat een Franse magistraat onderzoek doet naar mogelijke betrokkenheid van de Rwandese president Kagamé bij de moord in 1994 op onder anderen zijn voorganger, Juvénal Habyarimana.

Het opmerkelijke aan het bericht is dat tot nu toe vrij algemeen wordt aangenomen dat juist een Franse elite-eenheid achter deze sinistere aanslag zit. Sterker nog, er bestaan veel bewijzen voor Franse betrokkenheid bij de vier jaar durende voorbereiding op de genocide die volgde op de moord.

Zo steunden de Fransen zowel de zeer invloedrijke Rwandese ‘haat-zender’ RTMC via welke de populatie tot moorden werd aangezet – als ook het leger dat de genocide coördineerde, onder andere middels fondsen, wapens en militaire instructeurs.

graffiti radio Amsterdam the Netherlands de Pijp

Pas toen er honderden ongewapende burgers vermoord waren grepen Franse eenheden in, namelijk door op te trekken tegen de Tutsi-rebellen die vanuit buurland Oeganda het landje binnenvielen om de slachtingen te stoppen.

Een massale ontsnapping van oorlogsmisdadigers naar Oost-Congo was het gevolg, evenals een verdere destabilisering in dit deel van Afrika.

De opmerking van de Rwandese minister dat ‘de Fransen eerder bezig zijn met politieke spelletjes dan met rechtsvinding’, lijkt dan ook plausibel.

DF

- in Metro / 23 november 2006 -

Gerelateerd:

Hutu’s en Tutsi’s


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>