Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Film ‘Wanted’ (2008) en comic (2004)

'Wanted 2008 film strip'

“Imagine if you had thousand.”

'Wanted 2004 strip'De strip ‘Wanted’ draait om het leven van Wesley Gibson, een kantoorklerk wiens leven een sleur vol ellende, onzekerheden en vernedering is.

Hij groeide op zonder vader, zijn vriendin bedriegt hem met zijn ‘beste vriend’ en op het werk wordt hij geterroriseerd door de bazin.

Als hij tijdens een lunchpauze middenin een schietpartij belandt en vervolgens wordt ontvoerd, gaat er een nieuwe wereld voor hem open.

Zijn vader blijkt de beste huurmoordenaar ooit te zijn geweest, maar kort eerder in het verhaal werd hij in een hinderlaag gelokt.

De moord blijkt onderdeel van een complot binnen een wereldwijde criminele organisatie.

Deze supervillains staan boven de wet en doen precies wat ze zelf willen, inclusief het vermoorden van onschuldige burgers en agenten. Zelfs parallelle universums bezoeken zij om er superhelden uit te roeien.

In de bloedige machtsstrijd die volgt op de dood van zijn vader wordt Wesley ingelijfd bij de minst immorele alliantie, waarna een spiraal van geweld volgt.

Vier jaren na de comic verscheen de bioscoopversie met onder andere James McAvoy, Angelina Jolie en Morgan Freeman.

Ten opzichte van de strip zitten in de film enkele opvallende aanpassingen die door politieke correctheid ingegeven zouden kunnen zijn. Zo is Wesleys Afrikaans-Amerikaanse bazin vervangen door een zwaarlijvige ginger – die op geniale wijze aangepakt wordt door de hoofdrolspeler – en verdween de nazi-villain genaamd The Future uit het verhaal.

Ook het lukraak mensen afschieten op straat is niet terug te vinden in de film, evenals enkele wat hardere grappen.

Ook al is de film her en der zeer losjes op de strip gebaseerd, ik kan zeker niet zeggen dat hij me teleurstelde.

Enerzijds zijn enkele van de wat rauwere aspecten uit de comic verdwenen, anderzijds maken de special effects, formidale vecht-scènes en het gedegen acteerwerk van McAvoy, Jolie  en diverse anderen veel goed.

DF

Strip door Mark Millar en J. G. Jones, film gemaakt door Timur Bekmambetov.

Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>