Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Vrouw-van-de-straat’: seksuele intimidatie in België

'ik zei toch nee' poster tegen seksueel geweld

Wegens het hoge percentage Noord-Afrikanen hebben vrouwen waarschijnlijk nergens in Europa meer last van seksuele intimidatie dan in Nederland, België en Frankrijk. In steden als Amsterdam vormen dergelijke groepjes – al dan niet per scooter of auto – een ware plaag begrijp ik van scholieren, maar omdat misdrijven meestal uitblijven grijpt de politie niet in.

De Belgische RITS-studente Sofie Peeters was niet blind voor dit verschijnsel en studeerde onlangs af op seksisme in Brussel. Haar korte documentaire “Femme de la rue” toont interviews met autochtone studentes en diverse allochtonen in haar stad. Een deel van de opnames maakte Peeters met behulp van een verborgen camera, waardoor een objectief beeld ontstaat.

Interessant zijn onder andere de survival strategies van vrouwen in wijken die gedomineerd worden door lieden uit ‘andersbeschaafde culturen’, en daardoor veel last ondervinden van intimiderende teksten, gespuug en betastingen:

“Ik draag broeken*, kijk niemand in de ogen op straat en vermijd bepaalde locaties”, zegt er een.

Een andere vrouw zegt:
“Geen korte broeken, ik vermijd OV en fiets alleen maar. ‘De straat behoort u niet toe’, dat gevoel krijg ik elke keer. Ik heb een gevoel van niet vrij te zijn. Ik loop altijd met een i-pod op straat, want dan hoor ik die commentaren niet meer. Naar de grond kijken en doorlopen. Ik vind het een frustrerend idee dat ik strategieën moet vinden om dat te ontlopen, dat ik mij anders zou moeten kleden of andere routes zou moeten nemen (…) het is de andere kant die van houding zou moeten veranderen en dat is heel frustrerend.”

Een van de aantrekkelijke kanten van Peeters’ benadering is dat ze vele partijen aan het woord laat. Een geïnterviewde Noord-Afrikaan meent dat er sprake is van “stereotypen over Arabieren”. Het lukt ze overigens zelden om zo vrouwen aan de haak te slaan, “want vaak zijn we met twintig.” Zijn advies: ‘draag een trouwring’.

Een iets oudere allochtoon is zelfs verontwaardigd: “In plaats van dat je blij bent dat ik je een vrouw doe voelen, kom je me hier de les lezen. Als ik jong was zou ik je pakken.”

~ Amsterdam ~

Een islamitisch meisje zegt dat het “niks te maken heeft met de islam, maar het is puur cultureel in hun hoofd.”

Peeters vraag zich af of dit agressieve seksuele aanspreken “een cultuur is, of de situatie waarin die cultuur zich bevindt.”

Mourade: “Als veel verboden is creëert dat spanningen, frustraties. We praten niet over seksualiteit met onze ouders. (…) Het was taboe.” Ze mochten niet praten met islamitische meisjes uit hun buurt, uit angst voor reacties van familieleden. “Er is zo’n groot respect voor de vrouw, dat ze geen kant meer op kan. (…) het begint vanuit respect maar het wordt een extremiteit. (…) Hoe meer iets verborgen wordt, hoe meer je het wil zien.”

Peeters: “Dat is een gevaarlijke combinatie, een opvoeding waarin seksualiteit niet besproken wordt, en opgroeien in een wereld waarin de vrouw een seksueel object is.”

Mourade: “De vrouw is niet zo geëmancipeerd als ze denkt.”

Peeters: “Hoe kunnen wij als vrouw gerespecteerd worden als wij constant worden afgebeeld als een soort opblaaspop?”

sticker Monster Slut AmsterdamEen laatste geïnterviewde vrouw, die om dergelijke redenen zelfs uit haar buurt verhuist, zegt dat “enkel woorden al kunnen volstaan om macht over iemand uit te oefenen. Ik kleed en gedraag me anders en daar heb ik geen zin in. Dat betekent dat wij we gaan doen wat zij willen.”

Helaas is al langer duidelijk dat ook met afwijzingen de dames niet altijd gered zijn van de gefrustreerde scooter-eikeltjes.

David Frankenhuis

* een jonge vrouw in de stamgebieden van Zuidelijk Kenia vertelde me eens dat ze, als ze ‘s avonds op pad moest, broeken droeg om minder aandacht te trekken van groepen mannen. Een bijkomend voordeel is dat in geval van ‘graaien’ er nog een extra lap stof tussenzit.

Gerelateerd:

Archipel van bendes in Vondelpark

Ethiopische joden en de Nederlandse droom

Discriminatie tegen Marokkanen

De Armeense Genocide Mentaliteit

Amrani ook zedendelinquent

Etterbakjes in ‘t Vondelpark

Burger is vogelvrij verklaard

Terreur tegen buren is onislamitisch

Dubbel paspoort biedt juist kansen!


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>