John Stuart Mill: feminisme en slavernij

-
31 mrt 13
-
0 reacties
(overhoring Nederlandse geschiedenis van een scholiere uit Havo 3)
ik: “Wanneer kregen vrouwen kiesrecht?”
meisje (vol trots): “Dat weet ik! Passief in 1917 en actief in 1919!”
ik: “En? Vind je dat dat een verstandig besluit is geweest van de regering?”
~ ~ ~
Met plezier maak ik soms grapjes over gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, omdat ik dat leuk en nuttig vind. Tegelijkertijd realiseer ik me ten volle dat geweld tegen vrouwen tot een der belangrijkste maatschappelijke problemen van de gehele mensheid behoort.
Of het nu gaat om gedwongen huwelijken en onvrijwillige prostitutie, mensenhandel, verkrachting, besnijdenis, incest, slavernij, pedofilie, moord, aanranding en andere vormen van mishandeling door dronken of getraumatiseerde echtgenotes, vaders, broers, neven en (bendes) wildvreemden, enz … jaarlijks komen honderden miljoenen vrouwen op de een of andere wijze – soms tijdelijk, vaak levenslang – in een ‘ondergeschikte positie’ ten opzichte van een fysiek sterkere man, die zijn lusten, achterlijkheid, roes en/of woede op haar botviert.
Gebrek aan veiligheid, gelijke rechten, inspraak of toekomstperspectief voor vrouwen verklaren onder andere schrikbarende kraambed-sterfte, hoge geboortecijfers, infanticide (kindermoord) op meisjes in sommige culturen en een veelheid aan andere maatschappelijke horror.
John Stuart Mill en ‘wife torture’
Hoewel geweld tegen vrouwen natuurlijk van alle tijden is en zelfs in het dierenrijk voorkomt, zijn systematische studies naar het verschijnsel van relatief recente datum.
Waarschijnlijk een der eersten die er een theorie over ontwikkelde was de beroemde Britse filosoof John Stuart Mill (1806 – 1873). Man-vrouw relaties beschreef hij in termen van ‘wreedheid’ of ’vrouwenmarteling‘. In de ‘oertoestand’ was het mannen gelukt om vrouwen – en de meeste andere mannen – in een situatie van slavernij te dwingen. Die toestand van ‘tirannie’ thuis vormde de blauwdruk voor de Britse buitenlandse politiek, die leidde tot overheersing van grote delen van deze planeet.
Mill meende dat in de 19de eeuw de wet van de sterkste in de internationale betrekkingen weliswaar – in ieder geval in GB – op z’n retour was en slavernij van vrouwen afgeschaft, maar dit laatste was vervangen door ‘onderschikking’ van de vrouw aan de man. Op termijn zou men (= mannen) in gaan zien dat ook dit ‘barbaarse onrecht’ verdwijnen moet.
Mill was ook voorstander van vrouwenkiesrecht, doch leek het hem beter als vrouwen niet buitenshuis zouden werken.
Gezien de onvoorstelbare problemen die op het gebied van de rechten van de vrouw nu nog bestaan – ‘zelfs’ in Groot-Brittannië – lijkt de weerstand van de patriarchale orde me sterker dan wat Mill hoopte.
Maar zoals bleek na de Indiase ‘busverkrachting’, het bewustzijn groeit!
DF
Gerelateerd:
‘Zuid-Afrika: meisje (12) bijt tong verkrachter af’
Tags: GB | ideologie | natuur | oorlog | verkrachting | vrijheid | vrouw