Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Scheid van vrouw die Moslimbroeder is’

sticker vrouw plus staart Amsterdam North 2013 September

“Een echtgenote die lid is van de Moslimbroederschap is zoiets als een bom in je slaapkamer”, heeft de Egyptische tv-prediker Mazhar Shahin verklaard. Mannen dienen dan een echtscheiding aanvragen.

Vrouwen moeten wel eerst de kans krijgen alle banden met de moslimbroeders te verbreken, meent Shahin. Hij is gebedsvoorganger in de Omar Makram Moskee op Tahrir-plein en staat volgens zender al-Arabiya bekend als ‘de imam van de revolutie’.

sticker M-town rebels Amsterdam Apollolaan 2013Shahin baseert zijn fatwa op de ‘jurisprudentie der prioriteiten’, waarmee hij bedoelt dat het belang van het land prevaleert boven dat van individuen. “Een man kan veel andere vrouwen vinden om mee te trouwen, maar er is slechts één Egypte.” Zo’n echtscheiding dient in zijn ogen wel conform de Goddelijke wetten te verlopen, zei hij, en bovendien hebben vrouwen ook het recht hun echtgenoot te verlaten als ze ontdekken dat hij moslimbroeder is.

Shahin ziet echtscheiding in zo’n geval als ‘de minste van twee kwaden’. “Het is beter als de man haar verlaat dan dat ze achter tralies belandt”, zei de imam met een verwijzing naar een geval waarbij een man zijn vrouw had aangegeven bij de geheime politie.

Sheikh Magdi Ashour, hoofd van de officiële fatwa-organisatie Dar al-Iftaa, noemde Shahins uitlatingen ‘een persoonlijke opvatting’ die niet geworteld is in het islamitisch recht. “Een gebedsvoorganger is sowieso niet gekwalificeerd om fatwa’s uit te vaardigen”, meent Ashour.

street art sticker 'PNZ' in De Jordaan

Zijn organisatie probeert altijd de eenheid van het gezin te bewaren en is daarom erg voorzichtig met fatwa’s inzake echtscheiding. “Niet elke moslimbroeder is even destructief dus is scheiden alleen toegestaan als iemand de familie in gevaar brengt.”

DF

Gerelateerd:

Moskee steunt seksshop

Vrouwen Jordanië: mishandeling = oké

Geen schommel voor Saoedische vrouwen

Egyptenaar verandert naam Mursi in ‘Sissi’


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>