Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Ex-president Tunesië ‘molk’ economie

sticker power of politics profit Amsterdam east 2014 April

De voormalige Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali en zijn familieleden wisten maar liefst 21 procent van de private inkomsten uit de nationale economie te onttrekken, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Wereldbank.

De ex-leider bedacht allerlei wetgeving voor ondernemingen en investeringen, die bedrijven van familieleden zouden bevoordelen. De wetten fungeerden “als een rookgordijn voor het afromen van de economie”, stelt opsteller van het rapport Bob Rijkers. Volgens France/24 kon het land zo effectief ‘gemolken’ worden.
sticker laser314 'das-muil'

Tunesië werd door de internationale gemeenschap lange tijd gezien als een relatief ‘open’ economie, met een progressieve houding ten opzichte van investeringen en zakendoen. Het rapport weerspreekt dit echter en concludeert dat het regime vooral bezig was met zelfverrijking. Rijkers spreekt zelfs van ‘crony-capitalism’.

Ben Ali leidde het land bijna een kwart eeuw, tot hij werd afgezet in de opstand van 2011 die de start van de ‘Arabische Lente’ vormde.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>