Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Falen = succes & succes = falen bij de overheid

Orwell '1984', 'war = peace freedom = slavery ignorance =  strength'
Of het nou gaat om debacles als de wietpas en de langstudeerboete of de financiële ineenzinking van woningcorporaties, onderwijsinstellingen of zorggroepen: het wanbeleid bij de (semi)overheid doet regelmatig verbazen over de macht die de staat uitoefent.

In een der oudst bekende beschavingen bouwde de koning met behulp van zijn ambtenaren en de rijkdom van het volk piramides en reusachtige beelden. In Nederland anno 2012 laten megalomane politici en spilzieke bureaucraten ministeries en culturele tempels bouwen om deze te vullen met een immer groeiend aantal ambtenaren.

Waarom falen bestuurders zo frequent maar lukt het ze vaak toch om samenlevingen te domineren?

Men zegt dat ‘de politiek’ faalt omdat politici tijdens verkiezingen meer beloven dan zij kunnen waarmaken. Beloften breken makkelijk op financiële, organisatorische en juridische knelpunten. Eenmaal gekozen heeft de bevolking geen grip meer op de politicus en ambtenaren zijn bijna onmogelijk te ontslaan, klokkenluiders uitgezonderd.

Overheden falen bovendien wegens de afwezigheid van concurrentie en de wijze van financiering. Als monopolie is er immers weinig stimulans tot verbetering van diensten en het besparen op kosten, zeker ook omdat de staat leeft van ‘belastingen’. In tegenstelling tot bedrijven en particulieren heeft de overheid het recht ontdekt om anderen tot betalen te dwingen. Zowel ‘belasting’ als ‘monopolie’ verslechteren de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

In plaats van te besparen op kosten geven overheden jaarlijks vaak meer uit dan het jaar daarvoor. Men schijnt zelfs zijn best te doen om minstens even veel te besteden of in ieder geval het budget op te maken, uit angst dat de afdeling in de toekomst minder fondsen krijgt toegewezen. Nauw hieraan verwant is dat er binnen veel bureaucratieën een cultuur heerst van ‘je kop niet boven het maaiveld uitsteken’.

~ ‘ABC warriors’ / Pat Mills ~

Beleid faalt en afdelingen gaan failliet door kostenoverschrijdingen, maar toch groeit de macht van de staat.

Logisch natuurlijk. Belastingen moeten immers omhoog waardoor het collectieve budget stijgt en dat van de bevolking krimpt.

Aangezien rijkdom altijd relatief is, is zo’n ‘herverdeling’ doorgaans gunstig voor de ambtenarij en aanverwante belangengroepen. Ook kan de staat meer mensen in dienst nemen en wetten invoeren die zijn macht vergroot.

Concluderend kunnen we stellen dat overheden hun macht uitbreiden juist door te falen, een haast Orwelliaans mechanisme.

DF

Gerelateerd:

Private ‘bamboe-scholen’ in Nepal

Het piramidespel van Mao Zedong

De bureaucratie is zoals een hond

Partij tegen de Burger: de kiezer kan dood neervallen


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>