Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Extreemrechts bijeen in synagoge Hongarije

Nazi bastards graffiti Boedapest 2012

Hongaarse antifascisten hebben vrijdag gedemonstreerd tegen een bijeenkomst van de rechts-radicale partij Jobbik. Deze antisemitische organisatie vergaderde in de voormalige synagoge van het plaatsje Esztergom, vijftig kilometer ten noorden van Boedapest.

De antifascisten spraken daarom van ‘een provocatie’. Ongeveer honderd demonstranten droegen kaarsen met zich mee en hadden davidssterren op hun borst gespeld, schrijft al-Jazeera.

Riga Hitlergroet Nazi sticker“Jobbik is slachtoffer van hysterie van linkse politici en joodse leiders”, vertelde partijleider Gabor Vona zijn aanhangers in het gebouw. “We zijn een legale organisatie en hebben daarom het volste recht hier te vergaderen.”

Jobbik werd met 17 procent de derde partij bij de landelijke verkiezingen in 2010 en is berucht om zijn uitspraken over zigeuners en joden. Een afgevaardigde riep in 2012 op een lijst te maken met daarop alle joodse ingezetenen ‘om redenen van nationale veiligheid’.
sticker don't worry be jewish jewishid.nl

Het pand werd in 1888 gebouwd en fungeerde als synagoge tot het eind van de Tweede Wereldoorlog. De meeste joden uit Esztergom, zo’n vijfhonderd in totaal, overleefden de Holocaust niet.

Het gebouw is sinds 2006 in gebruik als cultureel centrum.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>