Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Erfpacht in strijd met ‘doelmatigheidsbeginsel’?

Ai_Amsterdam_logo

Haha, wat is het toch een schandalige stad waarin leef ik.

Elke 50 tot 75 jaar stelt de gemeente Amsterdam per gebouw de prijs vast voor ‘huurpacht’, een soort grondbelasting. Als de ambtenaren hun ‘aanbod’ doen gaat meer dan de helft van de huiseigenaren daarmee niet akkoord. Vervolgens bepaalt een commissie van experts de correcte prijs en die is gemiddeld bijna 600 euro per jaar lager dan de eis van de gemeente. Ruim 80% van de bezwaren wordt bovendien gehonoreerd, blijkt uit een recent rapport van de Rekenkamer.

Met ‘hoog inzetten’ verliest een ambtenaar weinig.

In het ergste geval fluit de commissie hem terug en sowieso zijn de kosten van het juridisch gepriegel voor rekening van de belastingbetaler. Amsterdamse bureaucraten kunnen zich kennelijk – in functie –straffeloos bezondigen aan deze mengelmoes van oplichting, afpersing, plichtsverzuim, bedrog en/of diefstal.

Volgens de Rekenkamer blijkt de realiteit zelfs nog ernstiger, want de gemeente is namelijk “goedkoper uit als het eigen aanbod meer in lijn is met wat de deskundigen zouden adviseren.”

Dit betekent dat deze ambtelijke spelletjes strijdig zijn met het ‘doelmatigheidsbeginsel‘, volgens welk de belastingheffing per saldo de welvaart niet mag schaden. Maatschappelijke voordelen moeten persoonlijke nadelen overtreffen.

DF

Gerelateerd:

Het buitenkansbeginsel


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>