Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Is er dankzij de EU geen oorlog meer?

sticker 'Nadie gana - war'

Een belangrijk argument van voorstanders van de Europese Unie is dat de volkeren van dit continent dankzij de samenwerking tussen regeringen geen oorlogen meer voeren. Impliciet gaat deze redenering ervan uit dat bevolkingen oorlogszuchtig zijn en dat sinds de Tweede Wereldoorlog verstandige bestuurders nieuwe geweldsuitbarstingen wisten te voorkomen.

~ ‘Shakara‘ ~

Helaas klopt er weinig van dit verhaal.

De periode van het oplevend nationalisme na 1900 wordt immers gekenmerkt door massale indoctrinatie en propaganda via staatsmedia. De politieke elite dreef burgers bewust richting de loopgraven, terwijl de – nauw met staten verbonden – bankiers en wapenhandelaars niet armer van de internationale twisten werden. Het nationalisme werkte ook door in de economie, als bijvoorbeeld het beschermen van eigen industrieën leidde tot handelsoorlogen.
make love and war sticker Baltic region
Het feit dat sinds het ontstaan van de EU geen oorlogen meer op dit continent uitgevochten zijn maakt de EU nog niet tot oorzaak van deze situatie (correlatie is nog geen causatie).

sticker nep-euro nepgeld.nl Amsterdam 2013De dreiging die uitging van het communisme tijdens de Koude Oorlog is een minstens even belangrijke verklaring, of bijvoorbeeld de vergrijzing.

Op dit moment lijkt het er meer op dat de Europese leiders en hun bureaucratische achterban besloten hebben dat samenwerking een duurzamer methode tot plundering oplevert dan oorlog.

DF

Gerelateerd:

Bas Overmars zet historische werkelijkheid op z’n kop‏’


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>