Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

El Gato stickers: vrolijk katje versiert Amsterdam

sticker el Gato katMiddelburg 2013 September kat Gato

In de nogal ruige bendewereld van Los Angeles waar ‘Crips’, ‘Bloods’ en anderen elkaar op leven en dood bestrijden heeft de term cat een andere betekenis dan zo’n aaibaar viervoetig huisdiertje hier in Nederland.

sticker El Gato 'kat  strik hoed'

Met dit woord doelt men in de achterbuurten van de Californische mega-stad veelal op de wat jongere bendeleden die – om zich te bewijzen tegenover de rest – als het donker is gevallen op pad gaan om concurrerende groeperingen te bestrijden.

sticker El Gato Amsterdam Spui 2013 street artOverdag de grenzen van de eigen wijk overschrijden staat her en der haast gelijk aan een zelfmoordpoging terwijl de rivalen ‘s nachts minder alert zijn, zeker als men met drank en drugs overgoten feestjes viert. Een ‘hit’ is dan zo gepleegd, zoals staat uitgelegd in het boek ‘Monster‘.

Tile El Gato 2014 Amsterdam cat tegel kat poes hoed street artDeze autobiografie van een voormalig bendelid uit LA schreef Sanyika Shakur (alias ‘Monster’ Kody Scott) terwijl hij achter tralies zat, nadat hij zich op z’n elfde voegde bij de ‘Eight Tray Gangster Crips’.

Herkenbaar logo met strik, hoed of astronaut: ‘El Gato’

Hoewel twijfelachtig is of sticker-logo ‘El Gato’ geïnspireerd is door de Californische onderwereld tref je hem wel aan in diverse samenwerkingen (colabbs), waaronder een met de vervaarlijke samoerai ’10:GU’ en een ander met monster Blor en het zwijn Veka Vek.

sticker el Gato astronaut Middelburg 2013 SeptemberDuidelijk toch een soort bendevorming, zij het zonder het extreme geweld.
sticker Gato 2010 Amsterdam Centrum 2013 text only

Een andere opvallende overeenkomst tussen types als ‘El Gato’ en de ‘cats’ uit LA is dat de gemiddelde sticker-kunstenaar ook veelal ‘s nachts “werkt”, hoewel het risico’s hier voornamelijk bestaan uit politie-boetes wegens wildplakkerij en een nacht cel en niet uit een kogelregen van de rivalen!

DF

sticker El Gato Amsterdam 2013 December cat spaceship ufo

sticker Veka Vek El Gato Amsterdam center 2013 December collabo cat swine pig

sticker El Gato Amsterdam center 2013 December cat hat street art

sticker El Gato Amsterdam center 2013 December smiling cat

sticker El Gato Amsterdam center 2013 September cat

sticker El Gato Amsterdam Spuistraat 2013 November

sticker collab Volendam Holland 2013 December Growl wear helmet Gato Plant Zone

sticker El Gato Volendam Holland 2013 December cat kat

sticker El Gato 10-GU cat angry mask

sticker Veka Vek el Gato Blor Amsterdam 2013 July Maarten Brante

tegel El Gato 2014 May Amsterdam Center tile cat

El Gato 5600 paste-up Amsterdam Spuistraat 2014 November street-art

Gerelateerd:

‘Oo Minus’ stickers: ‘n vrolijk makend bijtje in A’dam

Sticker sceptisch schepsel dat tot vrolijkheid uitnodigt

‘Tiles’ & andere street-art plaksels in Spuistraat

Sticker ‘Hosselaer 220 volt energy drink’

Alien & UFO stickers: Space Babe, Ovni, Serio & ‘Spoke 07′

Sticker ‘some coca for Loka’: George W. Bush & cocaine?

Street art in Vlissingen & Middelburg

‘See no evil’-sticker – 3 wise monkeys

Tegels in Amsterdam: Vegende Hollander, Tek & Boba Fett


Tags:        |      |   

3 reacties

  1. Dit artikel is van 2013 en gisteren zag ik gewoon nieuw geplakte posters,

    Gato als je dit leest, ik vind je al jaren super tof!

  2. Haha Veka, ja, er bestaan opvallende overeenkomsten, dat leek me ook. Moet toch best spannend zijn om ‘s nacht met zo’n pak stickers op pad te gaan!

  3. Mooi stuk. Ik hou van de vergelijking tussen het bendeleven in Amerika en het Nachtleven van de Nederlandse artiest! keep it up :)

    gr Veka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>