Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Durango: ‘Vuur uit de hel’

Durango 'monopolie'

“Wie zich vroeg genoeg bij ons project aansluit, kan profiteren van een snelle en spectaculaire winst, die zo een machtspositie oplevert. Uw charmante gemeente kan daar de vruchten van plukken en uiteraard krijgt u daarvan de eer, meneer de burgemeester.”

De ijskoude ogen en woorden van zakenman en huurmoordenaar Lance Harlan richten zich tot het gelaat van de nerveuze en corrupte politicus die voor hem zit. In zijn stadje is immers zojuist de voornaamste mijnbouwondernemer en maatschappelijk weldoener middels een aanslag geliquideerd, samen met dertien onschuldige anderen, door enkele van Harlans medewerkers.

Het stripverhaal speelt tussen 1850 en 1900 ergens in de VS. De voornaamste bron van inkomsten voor mensen als Harlan is het ‘opkopen’ van concurrenten met behulp van dwang, moord en ander niemand en nietsontziend geweld (“ik leef al jaren van dit soort transacties, en geloof me, ze tekenen uiteindelijk allemaal, de eigenaar, of de erfgenamen, als er nog over zijn”). Vlak voordat hij de burgemeester een contract dat hij niet kan weigeren aanbiedt, geeft Harlan zijn visie op de marktsituatie.

“De overvloed aan kleine onafhankelijke mijnbouwbedrijfjes houdt de concurrentie in stand, die een nadelige invloed heeft op de koers en zorgt voor een ruim aanbod. Meer dan voldoende voor de vraag. Het doel van de mensen voor wie ik werk is een groep op te richten die, samen met hooguit twee of drie andere partners, de prijzen definitief vast kan leggen, net als de geproduceerde hoeveelheden. Zoiets heet een monopolie, en dan hebben de kopers het niet langer voor het zeggen.”

De hoofdpersoon Durango is tegen wil en dank een soort goedhartige doch zeer vaardige revolverheld. Na jarenlange omzwervingen leek hij aan het eind van deel 13 te gaan ‘settelen’ met een vrouw die hij ontmoette enkele delen eerder. Het indertijd moderne wapen dat hij gebruikt sinds de kogelwond aan zijn rechterhand – een Mauser C96 – bergt hij omwille van zijn vrouw op, hetgeen hem nog slecht zal bekomen.

Tekeningen zijn vlijmscherp, evenals de dialogen. Diverse gelijkenissen bestaan tussen het stripboek en de film Once upon a time in the west (zie fragment beneden).

Durango, door Yves Swolfs en Thierry Girod, uitgeverij Arboris,
recensie door David Frankenhuis

“Het vuur … vreet verder … aan de ziel van wie het overleeft en het zich herinnert …”


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>