Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Domino: Caraïbische regels voor 2 tegen 2

domino 1
Er zijn 28 stenen, dus van ‘0/0’, ‘0/1’, ‘1/1’ tot en met ’6/6′. Uiteraard kan je zelf kiezen of je met de klok mee of ertegenin speelt. De persoon die tegenover je zit is je partner en per team tel je de punten. Dus als A en C spelen tegen B en D en D de eerste ronde wint, dan staat team 2 (B en D) met 1-0 voor.

In het begin liggen de stenen omgekeerd en geschud op tafel en pakt iedereen 7 stenen. De persoon met ’6/6′ mag starten. Vaak begint zo iemand ook met het neerleggen van ’6/6′ omdat die steen het meeste punten bevat en je die kwijt moet zien te raken (maar als je ’6/6′ hebt mag je ook met een andere steen uitkomen). Per beurt leg je 1 steen tenzij je niet over de getallen beschikt die liggen aan de uiteinden van de slang, dan ‘pas’ je. Passen (niets neerleggen) is natuurlijk nadelig en mag bovendien alleen als je ook echt niets kan leggen.

Als de beginnende persoon iedere beurt een steen aan een van beide kanten kan aanleggen – en dus niet hoeft te passen – wint hij automatisch, omdat hij als eerste zijn stenen kwijt is. Hij of zij ligt immers altijd één steen voor op de rest. Ook kan het spel voortijdig sluiten waardoor iedereen nog één of meerdere stenen in zijn hand heeft. In zo’n situatie wint de speler met de minste punten (en in geval van een gelijk aantal verliest het team van wie de laatst gelegde steen afkomstig is, oftewel die het spel sloot).

Wellicht ten overvloede, maar vals spel is verboden… Ook is het niet toegestaan om verbaal, schriftelijk of d.m.v. gebarentaal o.i.d. te communiceren met je partner over welke stenen je wel of niet hebt.

Per ronde van 28 stenen is er één punt te behalen, maar je kan ook dubbel winnen. Dat gebeurt als je laatste steen bijvoorbeeld ‘6/1’ is en aan de ene kant eindigt de slang op 1 en aan de andere kant op 6 en het is je beurt, zodat je ‘m aan beide zijden kan leggen. Het team dat als eerste 5 punten behaalt wint en kan zelfs proberen tot 10 punten te komen – voordat de tegenstanders bij 5 zijn – om twee keer in een spel te winnen en “een schoen uit te delen”.

Ik geef onmiddellijk toe, het lijkt een belachelijk simpel spel, maar het is de moeite waard om eens te proberen.

(hieronder een typische spelsituatie)domino spelsituatie Caraïbisch

Gespannen wacht M. af. Zal zijn spelpartner B., gezeten aan de overzijde van de tafel, hebben onthouden hoe hij de stenen aan de domino-slang had aangelegd? En zal B. vervolgens de juiste steen neerleggen? (en in de goede richting?)

M. heeft als laatste steen alleen nog de ‘dubbel drie’ in zijn hand en heeft bovendien al tot twee keer toe een uiteinde van de slang naar ‘drie’ gelegd. Hiermee communiceerde hij naar B.: “ik heb veel ‘drieën’, laat ze a.u.b. liggen.”

Op de steen ‘drie/vier’ (en ’3/3′) na zijn alle ‘drieën’ reeds op tafel gelegd. De ene kant van de slang eindigt nu op een ‘drie’ en de andere op ‘vier’, die M. dus niet meer in zijn hand heeft (want hij heeft alleen nog ’3/3′).

B. legt na een kleine minuut peinzen de ‘vier/drie’ op de ‘vier’, waardoor nu aan beide kanten een ‘drie’ prijkt. Tegenstander J. – gezeten rechts van M. want we spelen met de klok mee – heeft natuurlijk geen drie meer want er liggen nu al zes drieën (van de in totaal zeven) op tafel. Somber perst hij het woord ‘pas’ uit zijn lippen.

‘Tsjanga!’, roept M. euforisch. Hiermee bedoelt hij dat hij niet alleen als eerste zijn stenen kwijt is en dus wint, maar ook dat de overwinning niet één maar twee punten oplevert. Dat is omdat hij de ’3/3′ aan beide zijden van de slang kan aanleggen. “Haha, mooi, twee nul“, roept B., de teamgenoot van M., die deelt in zijn punten.

Van het spel bestaan vele varianten. Met de groep met wie ik domino, spelen regelmatig mensen mee voor wie het spel volstrekt onbekend is. Haast iedereen is echter enthousiast en aangezien de regels min of meer afkomstig zijn uit het Caraïbisch gebied – en ons bereikten via de Bijlmer – beschouw ik domino als een verrijking van onze cultuur.

DF

Gerelateerd:

Marokkaans dammen: hoe speel je het?


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>