Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Diversiteit bij islamisten en islam-experts


Zo’n acht jaar geleden voerde ik regelmatig gesprekken met een moslim die je ‘fundamentalist’ of ‘salafist’ zou kunnen noemen. ‘Hüzeyfer’* was onder meer fel gekant tegen de westerse aanwezigheid in de islamitische wereld en vroeg me eens of ik het me voor kon stellen dat sommige Nederlandse moslims aanslagen op militaire bases in eigen land wilden plegen.

“Hier in Nederland, bedoel je”?

“Ja, want ook Nederlandse troepen zijn aanwezig in die regio als bondgenoot van de Amerikanen, waardoor ze een ‘legitiem doelwit’ vormen.”

“Hm, ik begrijp je gedachtegang”, zei ik, “maar als moslims hier aanslagen gaan plegen krijg je natuurlijk wel een ‘gekke situatie’ op zijn minst! Je begaat dan niet alleen ernstige misdrijven maar ook voer je een soort geheime oorlog tegen het land waarin je woont, iets dat de Koran voor zover ik weet verbiedt. Bij de gemiddelde niet-moslim zullen aanslagen de sympathie voor de islam en de islamitische wereld waarschijnlijk niet bevorderen en bovendien kan de overheid besluiten wraak te nemen op alle moslims.”

moskee - Los Angeles

~ Los Angeles ~

Sinds onze gesprekken symboliseert ’Hüzeyfer’ voor mij het onderscheid tussen enerzijds de blinde haters, die meestal niets van hun geloof snappen en het liefst crèches vol joodse baby’s op zouden blazen, en anderzijds de meer belezen types onder de ‘rechtlijnigen’ binnen de islam. Deze laatste stroming heeft vaak heel redelijke eisen aan de westerse machthebbers en met hen is het bovendien interessant discussiëren, vind ik.

Vanzelfsprekend had het Amerikaanse veiligheidsapparaat na ’9/11′ voor dergelijke nuanceverschillen binnen de fundamentalistische stroming weinig oog, hetgeen onder andere leidde tot infiltratie in moskeeën en mogelijkerwijs illegale betrokkenheid van de CIA bij de politie van New York. Ook in opleidingsinstituten van veiligheidsdiensten werden moslims in toenemende mate afgeschilderd als de vijand.

De geheime diensten werden tot nu toe bij hun acties geïnspireerd door een groep deskundigen die terreur als een soort logisch uitvloeisel van de islam zien. Nadelig aan deze benadering is onder andere dat het veiligheidsapparaat zijn aandacht moet spreiden over een gigantische hoeveelheid mensen van wie de overgrote meerderheid volstrekt irrelevant is wat betreft terrorisme. Ook stootten de autoriteiten allerlei potentiële bondgenoten binnen de islamitische wereld ermee af, wat hun informatiepositie waarschijnlijk niet ten goede kwam.

'large owl' - statue on roof, Westwood, CA

~ Westwood ~

Inmiddels is echter een nieuwe stroming onder Amerikaanse islam-experts in opkomst. Velen van hen beheersen Arabisch en woonden enige tijd in de regio. Het centrale idee van deze deskundigen is dat terreur geen logisch gevolg is van de islam, maar een perversie ervan. Wegens hun jeugd hebben veel vertegenwoordigers van deze stroming overigens nog weinig invloed in Washington. Sommigen vrezen bovendien dat het hun academische integriteit bezoedelt als zij zich zouden inlaten met overheidsbeleid. Ze discussiëren vooralsnog liever met elkaar op Twitter of websites als ‘Jihadology‘ en All Things Counterterrorism. De eigenares van laatsgenoemde site – Leah Farrall – veranderde zelfs de naam ervan uit protest tegen “de schendingen van universele mensenrechten en democratische beginselen, onder het mom van contra-terreur”.

poster alle moslims terrorist Amsterdam

Tot deze zelfde groep rekent men ook de van oorsprong Egyptische Tawfik Hamid, die als student in contact stond met al-Qaida’s huidige nr. 1: de sinistere Ayman al-Zawahiri. Hamid is overigens niet alleen ouder dan de meesten in de nieuwe stroming der islam-experts, ook staat hij in zeer nauw contact met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Als moslim maakt hij zich zorgen om de richting waarbinnen de islam zich beweegt.

“Het geloof is niet verantwoordelijk voor de terreur, maar de manier hoe men het tegenwoordig doceert is pervers en destructief.” Om jongeren van het pad van het extremisme te weerhouden werkt hij al geruime tijd aan een nieuwe vertaling van de Koran. Hiermee wil hij de verzen ‘heroveren’ op de radicalen die ze gebruiken ter rechtvaardiging van hun wandaden. “Neem het Koran-vers: ‘dood de ongelovigen waar je ze aantreft’. Is dit van toepassing op alle niet-moslims, of alleen op degenen die Mohammed aanvielen en zijn vrienden discrimineerden, martelden en vermoordden?”

Volgens Hamid moet je zulke verzen relateren aan het tijdperk waaruit ze stammen en je vervolgens bedenken: waarom was de Koran tegen die ongelovigen? Zijn eigen antwoord op deze vraag luidt dat het slecht is als religieuze en andere minderheden – zoals indertijd de moslims – gediscrimineerd en onderdrukt worden. “De les die islamieten hieruit kunnen trekken”, stelt Hamid verrassend, “is dat wij minderheden niet mogen onderdrukken, anders zijn we net zoals de ongelovigen toen.”

* niet zijn echte naam

DF

Gerelateerd:

Ter verdediging van imam Sheikh Fawaz Jneid‘,

Sayyid Qutb over vrijheid in de islam: Mijlpalen

Doodswens Mohammed B. niet uit islam

Koran & onwetende fundamentalisten


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>