Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Dick Pels, beroep intellectuee

bankrupt slut sticker Sunset Boulevard LA

Vaak als ik me in artikelen van Nederlandse intellectuelen verdiep, word ik verrast door hun dubieuze veronderstellingen, (soms onbedekte) hypocrisie en vooral schaamteloze pleidooien voor continuering of zelfs uitbreiding van de fiscale en andere onderdrukking van de mensen in Nederland. Omdat deze denkers zo openlijk hun subsidieverstrekkers naar de mond praten, schoot de term ‘intellectuees’ me eens te binnen ter typering van deze vocale lichtekooien van de verzorgingsstaat.

Volgens bijvoorbeeld Dick Pels, lid van de ‘links-liberale denktank Waterland’, lijden het kabinet en ‘politiek rechts’ aan “overspannen maakbaarheidspretenties”. Links zou hiertegenover “een ontspannen politiek moeten voeren, die niet opnieuw vervalt in betweterij, maar die soepel omgaat met meningsverschillen en zijn eigen maakbaarheidspretenties relativeert” (Dick Pels, de Volkskrant, 13 oktober 2005).

Maar hoe zit het met Pels’ eigen maakbaarheidspretenties?sticker propaganda big daddy gun

“Op de grondslag van een hoog niveau van collectieve voorzieningen zou juist de openheid voor het andere, de betwistbaarheid van onze basiswaarden en de zwakheid van onze nationale identiteit kunnen worden gevierd. De sociale en materiële gelijkheid zou op die manier bijdragen aan de ontplooiing van culturele ongelijkheid en verschil.”

“Aan de verliezers van de modernisering moet dus sociale bescherming worden geboden, zodat ze de risico’s van het moderne bestaan kunnen verdragen, in plaats van zich vast te klampen aan de valse zekerheden van een nationale en/of religieuze identiteit. Aan de winnaars kan een meerkeuzemenu worden geboden dat aan hun individualisme tegemoetkomt, zonder dat dit asociale consequenties heeft. In plaats van een enkelvoudig gelijkheidsverhaal te vertellen, zou links moeten zoeken naar een nieuwe balans tussen materiële kansengelijkheid en culturele ongelijkheid.”

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>