Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Politie Canada tasert demente vrouw (80)

sticker Walrus Cobbler Amsterdam Spui 2013 old lady purple hair

“Kan er ooit een goede reden bestaan om een 80 jaar oud dametje in verwarde staat te taseren? Ik ben verbijsterd erover”, zegt Angela Pasquale over de ‘confrontatie‘ tussen haar moeder Iole en politieagenten op 28 augustus in de Canadese staat Ontario.

De demente vrouw had ‘s nachts met een mes in haar hand haar huis verlaten toen de politie ‘ingreep’. Omdat ze vervolgens viel brak ze haar rechterheup en ligt nog steeds in het ziekenhuis.
Canadians attitude sticker Amsterdam North 2013 September

Dit incident gebeurde een dag nadat de autoriteiten aankondigden dat vanaf nu elke agent een stroomstootwapen bij zich mocht dragen.

richtlijn politie maakt onderscheid taser en vuurwapen
Volgens critici roept de zaak twijfels op over het gebruik van dergelijke tasers en de training die agenten volgen om met psychiatrische patiënten om te gaan.

sticker politie sirene Amsterdam August 2013 police“Dit geval toont eens te meer dat de inzet van stroomstootwapens beperkt moet worden om de bevolking van Ontario te beschermen”, aldus jurist Peter Rosenthal die regelmatig slachtoffers van politiegeweld bijstaat.

“Dezelfde beperkingen die gelden voor vuurwapengebruik zouden er ook moeten zijn voor tasers.”

Op dit moment is de richtlijn voor agenten dat stroomstootwapens ingezet mogen worden als iemand ‘dreigend of aanvallend gedrag’ vertoont, terwijl men het pistool slechts mag gebruiken in geval van levensbedreigende situaties of als er kans op ernstig letsel bestaat.

De richtlijn bepleit overigens wel terughoudendheid met taseren als het gaat om zwakke of oude mensen.

David Harvey, woordvoerder van Ontario’s Alzheimer Society noemt het voorval ‘onacceptabel’.

sticker 'man in rolstoel + machinegeweer'

“Die vrouw kan onmogelijk een levensbedreigende situatie opgeleverd hebben. Waarom werd dit met zoveel geweld beantwoord? Als politieagenten een dementie-patiënt benaderen moeten ze rustig en langzaam spreken, want zo iemand is veelal verward, gedesoriënteerd en angstig.”

sticker please speak slowly Amsterdam Spui 2013Dochter Angela trekt een parallel met de 18jarige Sammy Yatim die in een tram werd getasered na door negen politiekogels getroffen te zijn.

“Gaan ze het stroomstootwapen ook inzetten tegen kinderen? In principe is een 80jarige vrouw in veel opzichten vergelijkbaar met een kleuter van drie. Wat nu? Wie wordt als volgende getasered?”

DF

Gerelateerd:

Jongeren en filmpjes vol geweld

Inbraakpoging bij bewapende weduwe + Mike Tyson

Zuid-Afrika: meisje (6) doodt beste vriendin met revolver

Dr Tinus: politiechefs karikatuur van zichzelf

De pen als wapen

Mumbai Confidential: strip over encounter-killings India

‘Dawn of the drones’ – ‘Visible Cities


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>