Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Taalfout Defensie in brief dienstplicht

~ Westwood ~

~ Westwood / Californië ~

Mijn jaargang was een der laatste die nog moest komen opdraven om gekeurd te worden voor militaire dienst.

Hoewel ik geen problemen met wapens heb en al helemaal niets tegen zelfverdediging, leek het Nederlandse leger na de val van De Muur me geen plek waar ik veel te zoeken had. Marcheren, afgeblaft worden en verder vooral kaarten en zuipen in kantines, zo had ik de dienstplicht begrepen, en mijn plannen waren indertijd anders.

brief dienstplicht 2013

De militair die mijn gehoor, zicht en nog wat zaken testte concludeerde vermoedelijk eveneens dat er geen groot soldaat school in mij, zodat ik tot mijn opluchting kort later een officiële brief ontving waarin gemeld werd dat ik niet in dienst hoefde. Toen na 1996 de dienstplicht zelfs helemaal opgeschort werd kreeg Nederland een beroepsleger.

Groot was dan ook mijn verbazing toen een middelbare scholier me onlangs wees op het feit dat de ministeriële afdeling die de dienstplicht coördineert nog gewoon in tact is, 17 jaar na de ‘opschorting’ ervan.

Deze Jaap van Maren* kreeg een brief waarin hem gemeld werd dat hij ‘ingeschreven is voor de militaire dienstplicht’ maar ‘niet in dienst hoeft’. Defensie wees jongeren er de afgelopen 17 jaren kennelijk op dat uiteindelijk ook zij aan het overheidsgezag onderworpen zijn.

sticker V.M.T. legerhelm Amsterdam army helmet

Wat me het meest aan de brief verbaasde was de spelfout in de aanhef, want als de voornaam ontbreekt schrijf je ‘Van’ toch echt met een hoofdletter.

sticker military legends Amsterdam Spui

Kan je nagaan: een afdeling binnen een ‘organisatie’ waaruit feitelijk 17 jaar geleden de stekker getrokken werd en dan nog niet eens je spelling op orde.

D(e)F(ensie)

* niet zijn echte naam

Gerelateerd:

Jongeren en filmpjes vol geweld

Wat kan het leger leren van de octopus?

Vreemd onderzoek door de overheid

Verbaasd over verbazing: stelen bij ‘Diefensie


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>