Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘De zoon van de ander’: identiteit in het heilige land

Le-Fils-de-l-autre

Tijdens een Iraakse aanval met scudraketten bevallen een Palestijnse en een Israëlische vrouw. Hun vroeggeboren baby’s belandden in dezelfde couveuse en worden vervolgens meegegeven met de verkeerde moeders.

Als Joseph zich 18 jaar later voorbereid op de Israëlische dienstplicht, ontdekt men via een standaard bloedproef dat Orith en Alon onmogelijk zijn biologische ouders kunnen zijn. Orith, die zelf arts is, gaat op onderzoek uit en ontdekt al snel de bizarre waarheid. Haar man heeft echter beduidend meer moeite met dit idee. Als kolonel in het leger zit hij ineens toch met een soort ‘Palestijn’ middenin zijn gezin.

Het lukt de ouders niet om het verhaal te verzwijgen voor Joseph, die daarop natuurlijk een forse identiteitscrisis doormaakt. ‘Ben ik joods? Wie zijn mijn echte ouders? Is mijn nationaliteit nog Israëlisch?’, zijn vragen waar hij niet meer omheen kan.

Bij ‘tweelingbroer’ Yacine en zijn familie – die wonen aan de andere zijde van de muur die Israël scheidt van de Westelijke Jordaanoever – spelen uiteraard overeenkomstige dilemma’s en conflicten, die ik hier niet zal verklappen.

De makers van ‘Le fils de l’autre’ is het naar mijn mening zonder meer gelukt om met een even ontroerende als komische film door te dringen tot het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict, hetgeen weer een sprankje hoop biedt voor de toekomst.

Le fils de l’autre (2012), Lorraine Levy
In Amsterdam onder andere in Rialto.


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>