Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

De ‘Russische mafia krab’

Rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus) 1

“Wij kunnen niet wachten op gunsten van de natuur, onze taak is ze van haar te nemen,” is een uitspraak van de Russische bioloog Ivan Michurin die het milieubeleid ten tijde van de Sovjet Unie goed karakteriseert. Volgens communisten was niet alleen de samenleving maakbaar maar ook natuur. In de praktijk viel dat helaas tegen, dus waren de gevolgen van beleid doorgaans desastreus voor zowel het milieu als de bevolking. Het beruchtste voorbeeld ervan is de uitdroging en verzilting van het Aralmeer, veroorzaakt door onverantwoord aftappen van rivieren die het meer voeden voor de irrigatie van akkers.

Minder bekend is de introductie na 1960 van de robuuste rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus), ook wel Kamtsjatka-krab genoemd, in het Russische deel van de Barentszzee. Het beest stamt oorspronkelijk uit de ijskoude wateren tussen Alaska en Rusland en bereikt met een lichaam van ruim 25 centimeter een spanwijdte van een kleine twee meter. Omdat de kaviaar van het dier een lekkernij is en ook het vlees wordt gegeten, zagen communistische biologen een gouden toekomst voor de krab.

Een halve eeuw later leven ruim negen miljoen exemplaren op zo’n 100.000 vierkante kilometer in het Russische deel van de Barentszzee. Ongeveer twintig procent van de dieren heeft ‘commerciële waarde’ en via de warme Golfstroom kruipen ze bovendien gestaag langs de kusten van Noorwegen zuidwaarts. In fjorden en op andere plaatsen waar de krabben in grote aantallen clusteren concurreren ze met inheemse soorten. De Noorse wet beschouwt het dier daarom als een schadelijke ‘exoot‘, waardoor het vrijwel geen enkele bescherming geniet. Bewoners van kuststreken mogen er vrijelijk op vissen en dat creëert nieuwe banen.

In Rusland daarentegen is de vangst strak gereguleerd, waardoor veel krabben illegaal gevangen worden. Anders dan lokale vissers in Noorwegen, leven deze “stropers” steeds in angst voor arrestatie waardoor ze gehaast moeten werken. Men scheurt de meest waardevolle delen van het dier af en gooit de rest overboord, waardoor tachtig procent van het vlees verloren gaat. Ironisch genoeg zou de Russische wetgeving de dieren dus wel eens meer kwaad dan goed kunnen doen.

Toen de commerciële vangst eind 2004 in het gebied begon kochten kleine bedrijven vergunningen voor het ‘oogsten’ van de krabben in de kuststreek. Verder dan 12 zeemijlen (22 kilometer) uit de kust verkregen grote consortiums deze rechten. De kiloprijs van het vlees is inmiddels opgelopen tot honderd dollar, twee maal zo veel als rode kaviaar, waarmee het regionaal de belangrijkste commercieel gevangen diersoort is. Dit komt neer op een jaarlijkse omzet van 161 miljoen dollar, dus worden wetswijzigingen met argusogen beschouwd. Toen de autoriteiten vorig jaar het vissen in de kuststreek plots verboden vermoedden velen dat ‘verborgen motieven’ een rol speelden in dit besluit. Het zou niet gaan om het beschermen van de krab maar juist om de belangen van de grote consortiums.

In ieder geval maakt de nieuwe wet de dure vergunningen van de kleine bedrijfjes waardeloos, hetgeen velen aan de rand van het faillissement bracht. “Onze mensen lijden. Deze juridische chaos verwoest ze. De goede bedoelingen van de overheid plaveien de weg naar de hel voor kleine ondernemers,” aldus Anatoly Yevenko van de belangenvereniging voor lokale bedrijfjes. Onderzoeker Vassily Spiridonov onderstreept dat het massale stropen allerlei corruptie met zich meebrengt. “Het lijkt er op dat niemand in ons land een probleem heeft met de illegale vangst, zolang de stropers maar de juiste ambtenaren omkopen.” Veel van deze krabben worden bovendien ver onder de marktprijs verkocht.

Ondanks zijn omvang en relatief snelle verspreiding lijkt de koningskrab in Noorwegen geen ernstige bedreiging te vormen voor inheemse soorten. Sterker nog, de beesten zouden zelfs een gunstig effect op het ecosysteem hebben. Dankzij de Russische immigranten wordt het vissen met sleepnetten, die ernstige schade aan het bodemleven toebrengen, steeds minder populair. Als de robuuste krabben in de netten verstrikt raken, vernielen ze ze en vreten bovendien de vissen op. Noorse vissers schakelen nu in toenemende mate over op het gericht bejagen van de krabben, waardoor de sleepnetten thuis blijven. In feite ‘beschermen’ deze zware jongens uit het oosten van Rusland de Noorse onderwereld, in ruil voor een stukje van het ecosysteem.

DF

Gerelateerd:

Humboldt Pijlinktvis

Russische mop

 

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>