Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

De nieuwe tsaren: corruptie in Rusland

De nieuwe tsaren strip

Tsjetsjeense terroristen, een gewetenloze generaal en hebzuchtige Russische functionarissen vormen het krachtenveld binnen stripboek De nieuwe tsaren.

De vierdelige reeks behandelt corruptie en daarmee verbonden politieke samenzweringen in de voormalige Sovjet-Unie.
De nieuwe tsaren stripboek Delitte 003

Verhaallijn

De hoofdpersoon heet Joeri, een enigszins tragische figuur die als wapeninspecteur werkt voor een westerse organisatie. Hij gaf de Russische nationaliteit op na het onopgehelderde overlijden van zijn vrouw en dochtertje.

De nieuwe tsaren stripboek Delitte kaft gekken BakoeJoeri ontdekt al aan het begin van het verhaal onregelmatigheden op de marinebasis die hij moet controleren. Er blijkt te zijn gerommeld met documenten over nucleaire torpedo’s, terwijl onbekende mannen in de wapenopslag gesignaleerd werden.

De officieren trachten deze zaken hardnekkig te verdoezelen, merkt Joeri. Hij wordt niet alleen ernstig tegengewerkt in zijn onderzoek maar moet zelfs vluchten als men hem een moord in de schoenen schuift.
De nieuwe tsaren stripboek Delitte kaft revolutie

De nieuwe tsaren stripboek Delitte blast-effect kaftDe Russische geheime dienst FSB ontdekt intussen dat ene ‘Mossoel’ het departement van Openbare Werken heeft bezocht.

De dienst weet dan nog niet dat de Tsjetsjeense opstandeling in Moskou was om de ontvreemde kernkoppen te kopen. De spionne die de minister ondervraagt over de prominente rebel wordt echter in een chantabele positie gebracht, zodat het complot geheim blijft.

De Tsjetsjenen voelen er uiteindelijk niks voor om de minister te betalen en besluiten tot een beroving van het wapentransport. De zeer professionele terroristen realiseren zich goed dat Moskou hun plan niet mag ontdekken.

De nieuwe tsaren stripboek Delitte 002

Recensie

‘De nieuwe tsaren’ biedt een redelijk waarheidsgetrouw beeld van corruptie en politieke intriges in de voormalige Sovjet-Unie. Het is Jean-Yves Delitte goed gelukt een realistisch getekend stripverhaal in verschillende lagen te creëren.
De nieuwe tsaren stripboek Delitte 001

De Jacht is geopend, Het blast-effect, De gekken van Bakoe en Revolutie, Revolutie zijn titels van de tot dusver verschenen delen.

DF

Gerelateerd:

‘Coward’: strip over misdaad en corruptie

The Wintermen: strip over bendes Moskou

Bizar FSB-complot in Rusland

‘Red Warrior’: stripboek over Spetznaz

Nevsky: stripboek over onomstreden held Rusland

Nikolai Dante: strip over toekomst Rusland

Mexico’s geweld als stripboek: ‘Juan Solo’

Russische grap over ‘piano schandaal’ Poetin


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>