Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

De misvatting van ‘sociaal ondernemen’

sticker brain control Amsterdam

In het artikel ‘Steun ondernemers die voor iedereen winst willen creëren’ pleit Willemijn Verloop deze morgen ervoor “dat Nederland meegaat in de internationaal sterk groeiende social-enterprisebeweging” en daarin zelfs ‘koploper’ wordt. Sinds lang is zij betrokken bij War Child en daarnaast vervult ze functies bij de VN en de EU.

Een ‘sociale onderneming’ is een bedrijf dat onderneemt “om de wereld rechtvaardiger en duurzamer te maken”. Op zich is er niks mis met sociaal ondernemen maar het feit dat Verloop in het artikel vist naar juridische en fiscale voordelen verontrust me eerlijk gezegd wel. Onder andere EU-voorzitter Barroso steunt haar ideeën “omdat ‘social enterprises’ niet alleen meer mensen eerlijker willen laten delen in winst, maar ook meer mensen aan werk helpen.”

sticker 'vrijwillig Amsterdam'De omarming van dit soort bedrijven door de chef van de pan-Europese dictatuur (of ‘democratuur’) zie ik bepaald niet als een aanbeveling voor haar ideeën. Het lijkt er sterk op dat Verloop haar eigen belangen laat prevaleren boven de vrijheden die inwoners van Europa vooralsnog genieten. Ondanks het feit dat Nederlanders in 2005 per referendum met ruim 61 procent – overigens tevergeefs – verdere Europese integratie afwezen is Barosso druk doende met de vorming van een groep bestaande uit 10.000 vrijwilligers “om humanitaire hulp te verlenen in rampgebieden”en zinspeelt hij zelfs op de vorming van een Europees leger. Scary shit als je het mij vraagt en zeer ondemocratisch, maar vast een kolfje naar Verloops hand.

Ook schrijft ze over een aanbesteding door de Engelse regering waarbij “de goedkoopste het contract kreeg, niet degene die de beste oplossing biedt voor het algemeen belang”. Verloop heeft helaas geen oog voor het feit dat lage belastingen wel degelijk tot het algemeen belang behoren. In het meesterlijke boek ‘Atlas Shrugged’ noemt Ayn Rand de term ‘algemeen belang’ zelfs de ‘slogan der plunderaars’.
Het meest verontrustend is echter haar onbegrip over wat bedrijven in wezen zijn, hetgeen ongetwijfeld de nauwelijks bedekte afkeer of zelfs minachting jegens ‘gewone bedrijven’ verklaart die dergelijke idealisten helaas maar al te vaak koesteren. De zelf-bestempeling met het label ‘social enterprise’ spreekt voor zich.

Naast individuen zijn bedrijven immers het hart van iedere samenleving en bovendien de motor tot vooruitgang. Dankzij technologische innovatie worden vrijwel alle producten en diensten – afgezien van belastingen – permanent goedkoper, waardoor mensen meer kunnen besteden of minder hoeven werken. Dankzij dit verschijnsel kunnen zij meer tijd, geld en energie vrijmaken voor liefdadigheid en vrijwilligerswerk, zonder dat hiervoor ook maar een greintje betrokkenheid van Barroso nodig is. Integendeel zelfs.

DF

Gerelateerd:

‘Fuck het volk’: democratie in de polder

Gijzeling Nederlander symbool voor EU

EU manipuleert medialandschap


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>