Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘De irrationaliteit van politiek’

Orwell '1984', 'war = peace freedom = slavery ignorance =  strength'
Een centraal probleem in de samenleving is menselijke en politieke irrationaliteit. Het voorkomt dat wereldwijd spelende ellende zoals honger, vervuiling en oorlog opgelost worden. Energie, fondsen en mankracht worden op onlogische wijzen ingezet en verergeren problemen vaak eerder dan dat politieke besluitvorming tot een constructieve aanpak leidt.

Dit gebrek aan rationaliteit vloeit in hoge mate voort uit politieke onwetendheid. Het is immers erg kostbaar (vooral gemeten in tijd) om je serieus te verdiepen in politiek en mensen accepteren kosten alleen als de beloning die er tegenover staat groter is. Helaas is de verwachte beloning van het je verdiepen in politiek vrijwel nul, want je hebt geen noemenswaardige invloed op het beleid.

Gevolg: de meeste mensen zijn niet – serieus – politiek geïnformeerd hetgeen leidt tot politieke irrationaliteit. Rationaliteit is echter kostbaar, want het voorkomt dat je gelooft in wat je wil geloven, het vergt inspanning om vooroordelen te verwerpen. Aangezien mensen doorgaans alleen kosten accepteren als de beloning die er tegenover staat groter is, zijn de voordelen van politieke rationaliteit vrijwel nihil, want je verandert niks in de politiek zelf.

Conclusie: de meeste mensen zullen niet rationeel zijn over politieke thema’s, en dit schaadt de samenleving.

Dit centrale probleem moet eerst erkend worden voordat het is op te lossen. Hoe identificeer je dit probleem bij jezelf en anderen?

~ sticker, Riga ~

~ sticker, Riga ~

Politieke irrationaliteit tref je aan bij mensen die boos worden tijdens politieke discussies of sterke meningen hebben over een politiek thema zonder zich er serieus in te hebben verdiept. Ook als je mening niet verandert naarmate je meer over het thema te weten komt is een teken ervan, want het wijst op dogmatisme. Dit geldt ook voor mensen die alleen maar informatie zoeken van bronnen met wie zij het doorgaans eens zijn, of als ze denken dat mensen die met hen van mening verschillen slecht zijn.

(het bovenstaande is een samenvatting van de lezing ‘The Irrationality of Politics’ door Michael Huemer op TedX. Zijn verhaal is gebaseerd op ‘The myth of the rational voter’, Bryan Caplan)

DF


Tags:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>