Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘De gevaarlijke premisse’: eigenbelang & algemeen belang

exposition Return repressed half martian

“Maar mensen, we hebben toch niets te verbergen? Sloten op deuren zijn ook verdacht.” (commentaar onder artikel op Powned)

Uit mijn studententijd in Utrecht herinner ik me nog vrij scherp een aankondigde inval in onze sociëteit door een jaargang van een verwante vereniging uit een andere stad. Enkele maanden eerder gingen wij bij hen op bezoek en het was er daar behoorlijk hard aan toegegaan. Tijdens invallen worden de grenzen van het ‘legitieme geweld’ op studentenverenigingen immers helaas niet zelden fors overschreden.

Aan het begin van hun stormloop op de borrelzaal van ons gebouw vormde ik al snel een soort onuitgesproken alliantie met een jaargenoot die ik goed kende en samen ‘gingen we aan de slag’. Zonder enige aarzeling paste ik vrij extreem geweld toe op verschillende invallers die we wisten af te zonderen van de menigte, zelfs extremer dan ikzelf moest ondervinden tijdens het bezoek aan hun sociëteit, met als kernmotivatie: ‘dit is rechtvaardig, want zij flikten het ons ook’. Er zijn overigens wel commissies op zulke verenigingen die het geweld binnen bepaalde grenzen proberen te houden, maar doorgaans ontbreekt helaas het overzicht hiertoe. Uiteindelijk raakte niemand ernstig gewond en dronken we na afloop zelfs gebroederlijk samen.

~ Sinister forces / Return of the repressed ~

~ Sinister forces / Return of the repressed ~

Meer in het algemeen gaan mensen in individuele en groepsconflicten ervan uit dat zij in hun ‘recht’ staan. Of het nu gaat om onbenullige ruzies met collega’s, partners of familieleden, dan wel oorlogen tussen staten, religies, ideologieën, hooligans of andere bendes: de leden van iedere partij zullen hun zaak zien als ‘rechtvaardiger’ dan die van de anderen. Vrijwel niemand wil natuurlijk knokken tegen ‘het goede’ en zichzelf dus moeten zien als verdediger van het slechte, waardoor men zich net zo lang blijft rechtvaardigen tot het zelfbeeld samenvalt met ‘de goede’.

Uiteraard geldt bovenstaand verschijnsel ook voor politici en beleidsambtenaren. De wetten die zij voortbrengen gaan in de regel uit van de premisse:

‘Van ons kunt u onmogelijk iets te vrezen hebben, want wij zijn democratisch gekozen en/of dienen of vertegenwoordigen slechts het algemeen belang’.

Hieruit volgt niet alleen dat bijvoorbeeld belastingverhogingen en privacy-invasies ‘goed’ zijn, maar ook dat een ieder die zich verzet tegen deze logica en daaruit voortvloeiende maatregelen ‘slecht’ zal zijn (of op z’n minst ‘in de war’). Aangezien de geschiedenis aantoont dat er op de kantoren van overheden doorgaans vooral nogal middelmatige lieden werkzaam zijn – en dat bij tijd en wijle de kwaadaardigen geen strobreed in de weg gelegd wordt – is deze premisse niet alleen een gotspe, maar ook erg gevaarlijk.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>