Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘De democratie voorbij’: nadelen van democratie


“De pijnlijke waarheid is dat mensen waarschijnlijk vooral vóór democratie zijn omdat ze hopen tot de meerderheid te gaan behoren die kan profiteren van het plunderen van de welvaart van anderen. Ze proberen hun lasten op anderen te verhalen en hun lusten door anderen te laten betalen. Dat is eerder het omgekeerde van moreel gedrag.”

‘De democratie voorbij’ (Karsten & Beckman, 2011, 10,95 euro) begint met het systematisch ontkrachten van een dik dozijn democratische mythen die onderwijs en media sinds vele decennia verkondigen in westerse samenlevingen.

De ‘God van verlichte luiden’ wordt hierbij tot op het bot naakt gestript en de auteurs hebben daar ongetwijfeld veel plezier aan beleefd. Vervolgens analyseert het boekje de huidige situatie en het besluit met een toekomstvisie.

‘De democratie voorbij’ is geschreven in zeer toegankelijk Nederlands, heeft een heldere structuur en is – ondanks het beperkte aantal pagina’s – naar mijn mening toch uiterst volledig. Ik ken weinig boeken waarvan ik hoop dat iedereen ze eens zal lezen, maar ‘De democratie voorbij‘ is zonder twijfel zo’n geschrift.

“Iedere verkiezing is een soort veiling-vooraf van nog te stelen goederen”
(H.L. Mencken)

DF

(ook op Bol.com)


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>