Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“De bureaucratie is zoals een hond”

sticker Bust Reclaim the Streets dog hond Amsterdam
Als haar Russische vrienden klagen over ‘die Amerikanen’ wijdt zakenvrouw Marina Malykhina dat aan onwetendheid. Al op haar 16de studeerde en werkte ze via het overheidsprogramma ‘FLEX‘ een jaar in de VS en nog voor haar twintigste was ze al miljonair. Inmiddels is de 33jarige CEO in een der grootste marktonderzoeksbureaus van Rusland, Magram Market Research, waarvan ze ook mede-oprichter is.

sticker Anarchy dog AmsterdamOndanks haar prominente positie ontkent ze niet dat voor vrouwen sprake is van een ‘glazen plafond’ in het door mannen gedomineerde Russische bedrijfsleven. “Deels bestaat dit wegens het idee dat mannen beter zijn in het onderhouden van belangrijke contacten met ambtenaren. In het vrije ondernemerschap zie je overigens wél steeds meer vrouwen.”

De staat biedt vrouwelijke ondernemers weliswaar allerlei steun maar deze is ‘nodeloos complex’, vindt ze. “Ze maken een website om burgers te helpen met het opzetten van kleine bedrijfjes, maar het kost een normaal mens jaren om het te begrijpen. Wetten moeten simpel en transparant zijn. Als mensen de regels niet snappen, willen ze niet meespelen.”

De professionaliteit van Russische ambtenaren schat zij wat betreft sommige aspecten op nauwelijks tien procent van het gewenste niveau. “De bureaucratie is het grootste obstakel tot verandering. Miljoenen mensen werken voor de staat en die kan je niet zomaar ontslaan. De regering moet de ambtenaren ‘systematisch temmen’, zoals je een hond traint. Het is niet genoeg om twee keer te zeggen dat hij niet op de vloer mag piesen. Je moet hem eraan blijven herinneren dat het niet geaccepteerd wordt. Doe je dat niet, dan verandert er ook niets.”

Protesten op straat zullen weinig helpen in de strijd met de bureaucraten, denkt ze, en ook heeft Malykhina weinig op met mensen die niets doen behalve klagen over ‘het systeem’.

Een laatste probleem voor ondernemers betreft hun imago, want de televisie laat weinig nette zakenmensen zien maar “toont vooral gangsters en huisvrouwen.”
sticker doggy Amsterdam 2013 hondje

Veel afgestudeerde Russen kiezen daarom niet voor het bedrijfsleven maar “voor de overheid en staatsbedrijven, omdat ze denken dat je daar makkelijk verdient.”

Dit stoort haar ernstig, want “juist ondernemers zijn de motor van positieve verandering in Rusland, door het creëren van merken, banen en meerwaarde.”

sticker Reus dog alien Amsterdam 2012 hondMalykhina is daarom naast zakenvrouw ook presentator van de show ‘Kapitalisty’ op Dozhd TV. Hierin interviewt ze ondernemers over hun successen en hun falen.

“Als het prestige van het ondernemen groeit zullen minder mensen kiezen voor het platgeslagen pad van de publieke sector, maar in plaats daarvan hun eigen bedrijfjes starten.”

DF

Gerelateerd:

Vertrouw nooit een politicus!


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>