Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

De ‘bewuste werkloze’

sticker uitgebuit door de baas anarcho-syndicalisme

Een kleine tien jaar geleden was ik na een symposium eens getuige van een bijzonder komisch conflict.

sticker buik vol van werk anarcho-syndicalismeDe dag zelf was gevuld met libertarische lezingen over ‘waarom en hoe de overheid zou moeten inkrimpen’ en na afloop was er een borrel. Vooral jonge kerels waren er aanwezig en de meesten kenden elkaar vooraf niet. Dit zorgde ervoor dat nieuwkomers bij het groepje drinkers zichzelf kort introduceerden alvorens vrolijk mee te discussiëren. Een enkeling studeerde maar de meeste bleken eigenaar van internetbedrijfjes. De hoogte van de belastingen, forse bureaucratie en uitdijende verzorgingsstaat vormden daardoor voor veel aanwezigen een bron tot ergernis.

sticker schoon genoeg van de baas anarcho-syndicalisme

Groot was dan ook de verbazing toen een vent van tegen de dertig zich bij ons groepje voegde en met een stalen smoel verklaarde werkloos te zijn. Hilariteit alom, natuurlijk.

Aanvankelijk dachten de meesten dus dat hij een grap maakte, maar toen hij zijn opmerking herhaalde begreep men dat hij het meende.

“Maar … maar ben je net afgestudeerd of zo?”, vroeg iemand nog begripvol.

“Nee, da’s al weer bijna vier jaar geleden. Ik studeerde landbouwtechniek aan de Universiteit Wageningen en sindsdien heb ik een uitkering.”

Toen de jongen ook nog eens fysiek niks bleek te mankeren sloeg de stemming duidelijk om en werd grimmig. Een der ondernemers – inmiddels rood aangelopen – stapte op de jongen in en kon duidelijk zijn woede niet langer beheersen.

“Dus ik werk Goddomme bijna 70 uur per week de ballen uit m’n broek en jij met je universitaire diploma hebt een uitkering??? En je waagt het ook nog jezelf libertariër te noemen? Wat doe je hier eigenlijk?”

“Nou”, sprak de jongen, “als mensen zoals jij kunnen zien dat zelfs ik van de verzorgingsstaat kan profiteren, wordt de weerstand tegen het systeem vanzelf groot genoeg. Dit is hoe ik ertegen strijd, als bewust werkloze.”

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>