‘Dawn of the drones’ – ‘Visible Cities’
Gisteravond bezocht ik het congres ‘Dawn of the drones’ dat werd georganiseerd door ‘Visible Cities’ in Club Trouw.
Het thema is een relatief nieuw stukje technologie dat desalniettemin grote invloed op de toekomst van de mensheid kan gaan hebben: onbemande vliegtuigjes uitgerust met camera’s, infrarood apparatuur en soms zelfs machinegeweren en raketten.
Ontwerper Ruben Pater beet de spits met een originele insteek, vooral gericht op de ‘esthetische aspecten’ van drones.
Zoals het iemand uit de creatieve sector betaamt was het niet eenvoudig een heldere structuur in zijn presentatie te ontdekken, maar vond ik die desalniettemin erg de moeite waard. Gezien de grote variatie in modellen toonde hij onder andere een grote kaart waar de geïnteresseerde leek de verschillende soorten kan herkennen zoals een ornitholoog de vogels die hij spot identificeert.
Zijn presentatie werd opgevolgd door journalist Lars Anderson, die vooral inging op de militaire aspecten van de nieuwe technologie. Al snel was duidelijk dat de drone (dat ‘dar’, mannetjesbij betekent) een nieuwe fase in de in de wereldwijde wapenwedloop inluidt.
Een betere naam schijnt overigens ‘unmanned aerial vehicle’ (UAV) te zijn en met name het Amerikaanse leger – en dan vooral de CIA – maakt gebruikt ervan in crisishaarden als Pakistan en Jemen.
De Taliban schijnen ze ernstig te vrezen, ook al hoor je ze doorgaans op flinke afstand reeds aankomen. Diverse leiders van de moslimfundamentalisten werden er al door uitgeschakeld en met het militaire belang ervan stijgt ook het aantal lobbyisten dat ze promoot.
Rebellen zitten natuurlijk niet stil en ontdekten dat zogeheten ‘space blankets‘ ze onzichtbaar maken voor de technologie waarmee drones ‘s nachts hun doelen zoeken.
Drones evolueren bovendien in razend tempo en sommigen zijn haast even klein – en wendbaar – als een kolbri. Anderen zijn zo groot als zeppelins en kunnen dagenlang in de lucht blijven zonder bij te tanken. Door toekomstige technologie zouden ze zelfs permanent kunnen blijven zweven. Er bestaan inmiddels drones die een hele stad in de gaten kunnen houden en natuurlijk gaat het dan allang niet meer om louter militaire toepassingen. Het zou de brandweer levens kunnen besparen en Russische demonstranten schijnen ze al ingezet te hebben tegen de lokale ME. De journalist sprak zelfs van een ‘democratisering’.
Het enige dat ik enigszins miste was een verfrissend soort doemdenken in de sfeer van de film Terminator, maar bovenal vond ik het congres zeer de moeite waard.
DF