Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Dappere vrouwelijke minister Iran ontslagen

Iran - Khomeini hippie
Gisteren ontsloeg de Iraanse president Ahmadinejad het enige vrouwelijke lid van zijn regering. Minister van Volksgezondheid Marzieh Vahid Dastjerdi (foto) had het gewaagd publiekelijk te klagen over tekorten aan enkele vitale medicijnen. Voor de import ervan was haar 2,4 miljard dollar toegezegd maar van dat bedrag ontving ze slechts een kwart.

Waarschijnlijk was de president vooral ontstemd over het feit dat Dastjerdi op de staatstelevisie gehint had op corruptie in het regime, door te stellen dat “luxueuze auto’s met subsidie-dollars waren geïmporteerd”.

Dastjerdi’s ontslag werd fel bekritiseerd in het Iraanse parlement. Ze is niet alleen – hoewel conservatief – een belangrijk voorvechtster van vrouwenemancipatie maar ook de eerste vrouwelijke minister sinds de islamitische revolutie van 1979.

Parlementsvoorzitter Shahriari noemde het presidentiële besluit ‘onverstandig‘. “Het ontslag heeft geen acceptabele logica en komt voort uit persoonlijke issues. Hopelijk is de president moedig genoeg om deze stap te verklaren.”
animal farm pig cover
Al eerder uitte het parlement kritiek op de machtswellust van Ahmadinejad en door dit laatste incident zal die vermoedelijk slechts aanzwellen. De president verweert zich meestal door te wijzen op de westerse sancties tegen Iran, terwijl zijn politieke tegenstanders beweren dat hij de effecten ervan overdrijft.

Het Iraanse regime is een fraaie moderne illustratie van de roman Animal Farm. George Orwell bedoelde dit boek weliswaar als metafoor voor de Russische Revolutie van 1917, maar ook in het Iran anno 2012 lijkt steeds minder melk over te blijven voor de bewoners van de boerderij.

DF

Gerelateerd:

Hajj 2012 & het Saudische meisjesschool inferno

Argumenten tegen aanval VS op Iran

Feminisme in Tunesië

Politie gelooft heilig in ‘dubbeldenk

Poetin & Kirill: moderne afgoderij

Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet

De “islamitische republiek” Iran

Marmolak: Iraanse censuur geniaal omzeild


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>