Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Crossed’: horror kwadraat

“There is no help. There is no hope. There is no escape. There are only the Crossed.”

Bleeding Cool: “I was told by a German book publisher that Crossed would be illegal to publish in Germany due to extreme scenes …”

Soms stuit je op een stripverhaal waarvan je denkt:

“Moest dit nu?”

“en is het echt nodig om zulke gruwelen te produceren?”

of “wat is het doel van de makers?”

en misschien wel vooral “waarom intrigeert deze doorlopende nachtmerrie mij zo?”

Zo’n stripboek bestaat en het heet Crossed.

De naam van de comic vindt zijn oorsprong in het kruisvormige symbool op de gezichten van de mensen die geïnfecteerd zijn met een of ander virus waarover verder weinig bekend werd in de reeks tot nu toe, maar wellicht is de symboliek bedoeld als sneer naar het Christendom.

Van de effecten van besmetting echter des te meer.

Geïnfecteerden veranderen in sadistische kannibalen, met bijzonder zieke ‘humor’ en samenwerkend in groepen van ongeveer vijftien. De uitwisseling van lichaamssappen is al voldoende om een mens tot een ‘crossed’ te reduceren.

In zekere zin zijn ze vele malen ‘menselijker’ dan bijvoorbeeld zombies, waardoor de strip ook oneindig meer confronteert. De bedenker Garth Ennis – onder andere bekend geworden door ‘Preacher‘ – is daar overigens vrij nuchter in:

“I’m simply talking about what people do to one another when circumstances give them a free hand.”

Ennis produceerde de strip samen met Jacen Burrows, maar een latere spin-off, de zo mogelijk nog afschuwelijker ‘Family values’, is afkomstig van David Lapham en getekend door Javier Barreno. Een derde reeks is net gestart en heet Psychopath.

Misschien intrigeert de comic nog wel het meest door de manier waarop de overgebleven mensen zich aanpassen aan de nieuwe wereld. Sommigen worden haast even medogenloos als de ‘crossed’, terwijl anderen trachten om iets van normaliteit te handhaven.

Zo schetst een van de afleveringen de absurdistische tragiek van een politie-agent die weigert een gearresteerde ‘crossed’ te doden, omdat dat onwettig zou zijn. In de verhaallijn ‘Family values’ probeert een der monsterlijkste hoofdpersonen zelfs een door zijn genen gedomineerde sekte te starten.

Hoe dan ook wil en zal ik het stripverhaal niet verder kapotlullen en wens ik een ieder een interessante blik op ‘de menselijke natuur’ toe, middels lezing van ‘Crossed’.

Een waarschuwing vooraf: het stripverhaal ‘Crossed’ is ZONDER MEER VOLSTREKT (maar dan ook echt totaal !!!) ONGESCHIKT VOOR PERSONEN ONDER DE PLUSMINUS 23 JAAR OUD, EN VERDER OOK VOOR MENSEN DIE GEPLAAGD WORDEN DOOR NACHTMERRIES, PSYCHOSEN, RELIGIEUZE TYPES, GETRAUMATISEERDEN, IDEALISTEN, HARTPATIËNTEN EN LIEDEN MET EEN AL TE OPTIMISTISCHE KIJK OP DE MENSELIJKE NATUUR…
… i shit you not.

DF

“Crossed” (Garth Ennis/David Lapham)


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>