Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Veldslag bij ‘Crécy’: stripboek over ridders


Ruim 650 jaar geleden had de legendarische veldslag bij Crécy plaats. Deze strijd tussen de Franse adel en het Britse koningshuis vormde onderdeel van de eerste fase van de ‘Honderd jarige oorlog’, ook wel ‘the Edwardian war’.

De Britse koning Edward III en zijn zoon, de ‘zwarte prins’, staken het kanaal over en gingen aan land bij Cherbourg samen met zo’n 12.000 manschappen, waarvan twee derde deel boogschutters (‘longbowmen’). Voor de Franse edelen was het eigenlijk een schande om tegen hen te moeten vechten, aangezien zij de Engelse boertjes niet als een gelijkwaardige tegenstander beschouwden. Overigens zochten de Britten de confrontatie bepaald niet op, maar reisden ze een vooraf geselecteerd aantal stadjes af waar zij dood en verderf zaaiden als wraak voor Franse wandaden in Brittanië.

Toen de veldslag niet meer uit te stellen bleek stapelden de
arrogante Fransen fout op fout, en dat terwijl hun leger bestond uit in de krijgskunst getrainde edellieden. Ook was het stukken groter dan dat van de aanvallers en aangevuld met 6.000 ingehuurde kruisboogschutters uit Genua. Deze formidabele legermacht achtervolgde de Britten tot bij Crécy. Zorgvuldig wisten deze laatsten de zwaar bepantserde Fransen naar drassig terrein te lokken, uit de putten en vervolgens met meedogenloze pijlenregens te bedekken. Volgens sommige berichten stierf die dag een derde van de Franse adel, terwijl de Britten minimale verliezen leden. Hun manier van vechten was veel pragmatischer dan de Franse en – in de ogen van de laatsten – aanzienlijk minder ‘edel’. De Britten doopten hun pijlen en zwaarden bijvoorbeeld in latrines, zodat zelfs een schaafwond een vijand binnen enkele dagen zou doden.

Historici zien ‘Crécy’ daarom als het begin van het eind van de ridderlijke manier van oorlog voeren in Europa. De naweeën daarvan zijn nog steeds merkbaar, bijvoorbeeld als je ziet hoe gedetineerden in sommige Amerikaanse gevangenissen hun primitieve steekwapens eerst enkele dagen in bakjes uitwerpselen laten rotten alvorens ermee toe te slaan.

Crecy swordshit

Het stripboek ‘Crécy’ beschrijft deze fascinerende gebeurtenissen vanuit de optiek van een gewone soldaat en is gelardeerd met allerlei interessante ‘weetjes’ over de Middeleeuwse oorlogvoering.

DF

‘Crécy’ (Warren Ellis, Raulo Cáceres, 2007)

Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>