Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Z-Afrikaanse corruptie: de ‘Criminele’ Inlichtingendienst

sticker 'funk the police'

Rond de Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken ontstond onlangs enige ophef in verband met de Italiaan Vito Palazzolo. In een Thaise cel wacht deze maffioso op uitlevering aan zijn moederland en in zijn verzet hiertegen meent hij recht te hebben op steun van de minister. Palazzolo reisde immers op een Zuid-Afrikaans paspoort en was in 2003 in Kaapstad nog vrijgesproken van het op illegale wijze verkrijgen van ‘s lands staatsburgerschap. Het is vooralsnog onduidelijk hoe hem dat lukte onder de naam ‘Robert Palace Kolbatschenko’.

Aangezien watchdog  ‘Transparency International’ Zuid-Afrika vorig jaar een magere 64ste plaats op haar transparantie-index gunde vormt bovenstaand schandaaltje natuurlijk slechts kinderspel.

Zo lekte onlangs een geheim rapport uit over corruptie binnen de Zuid-Afrikaanse nationale recherche, de ‘Crime Intelligence Unit’ (CIU). Fondsen van de organisatie bleken verduisterd en vervolgens aangewend voor de aanschaf van allerlei vastgoed, waaronder een vakantieparadijs aan de noordkust van Kwazoeloe-Natal. Dit werd exclusief gebruikt door de hoogste bazen, die bovendien allerlei familieleden lucratieve functies binnen de CIU bleken te hebben toegespeeld. Ook betaalde de dienst verbouwingen aan privé-huizen en zelfs reizen voor pastoors van het ‘Afrikaanse Droom Centrum’, een schimmig kerkgenootschap waarvan de chief financial officer Majoor-Generaal Solly Lazarus ook lid bleek. Verder vonden onderzoekers het verdacht dat miljonair Panganathan ‘Timmy‘ Marimuthu op de loonlijst van de dienst stond, die ook zijn huur betaalde. Marimuthu is een veroordeeld drugshandelaar die desondanks nooit vastzat. Vijf van zijn familieleden schopten het zelfs tot kolonel bij de CIU en ook twee vriendinnen werken er inmiddels.

Luitenant-Generaal Richard Mdluli bleek uiteindelijk de Chief Executive Officer die deze praktijken organiseerde. Vorig jaar werd hij zelfs aangeklaagd wegens ontvoering en moord, met als resultaat dat de rechercheur die aangifte deed sindsdien is ondergedoken in het programma voor beschermde getuigen.

Mdluli en Lazarus reageerden nog niet officieel op deze nieuwe beschuldigingen.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>