Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Corruptie met brandstof-subsidies, Nigeria

sticker oil spuitende oliebron, Riga

Nigeria is de grootste olie-producent van Afrika maar bezit geen eigen raffinaderijen. In plaats van brandstof te produceren op Nigeriaanse bodem kozen leiders voor een subsidie op het importeren van onder andere kerosine. Nigerianen koken ermee en dagelijks staan er enorme wachtrijen bij tankstations.

De uit de pan rijzende kosten van de subsidies brachten een parlementair onderzoek voort, waarvan de resultaten nu bekend zijn. De laatste drie jaar is bijna 7 miljard dollar ‘verdwenen’, ongeveer een kwart van het jaarlijkse budget van het land. Van de president verwacht men niet dat hij actie zal ondernemen tegen de corrupte bestuurders, aangezien diverse ervan tot zijn bondgenoten behoren.
sticker sticky fingers Amsterdam 2013

Bij het nader bestuderen van dergelijke schandalen kan je haast maar tot een conclusie komen, namelijk dat corruptie in zo’n project geen bijverschijnsel is maar – integendeel – juist de belangrijkste ‘functie’ ervan. Stelen van de bevolking via de staat is het doel van de betrokkenen.

In dit opzicht lijkt de fraude erg op het Goldenberg schandaal dat Kenia vele honderden miljoenen dollars kostte.

Vanaf 1991 konden bedrijven er subsidie krijgen op de export van goud – waarover het land overigens nauwelijks beschikt – maar al snel trok een klokkenluider aan de bel. Deze David Munyakei maakte machtige vijanden, want uit latere onderzoeken bleken zowel de vorige president als zijn opvolger betrokken bij de zwendel.

In Kenia bestelen de rijken de bevolking net zoals wij geplunderd worden door multinationals en grootgrondbezitters, die veruit het meest profiteren van de Europese landbouwsubsidies.

Zelfs Nederlandse fondsen die bestemd zijn voor de allerarmsten zijn niet veilig voor bedrijven als Shell, die in dergelijke landen zaken doen met corrupte politici. Als de bestuurders niet terugbetalen, schuiven onze politici zonder noemenswaardige schaamte honderden miljoenen euro’s uit de “pot” voor ontwikkelingssamenwerking hun kant op.

Dankzij internet is het gelukkig makkelijker voor artiesten om hun protestmuziek te verspreiden, zoals Eldee’s ‘One day’:

Still the same lies, still the same guys, still the same breed, still the same greed, still the same promise, ten years in office, make no change, except for their pockets.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>