Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“You start”: corruptie in Cambodja

sticker do me a kindness Amsterdam

Een vriend vertelde me onlangs over zijn belevenissen in Zuid-Oost Azië. Een klein half jaar verbleef hij er, maar desalniettemin kon hij moeiteloos enkele amusante anekdotes over corruptie oprakelen.

“Thailand is relatief streng, wat in de praktijk betekent dat omkoping er duurder is dan in bijvoorbeeld Cambodja. Daar werkte ik een maand als barkeeper in een kroeg voor backpackers en velen van hen hebben ergens in de nacht wel zin in ‘wat te roken’. De drugsdealer weet dat toeristen doorgaans bij de barman informeren naar ‘where to buy’, dus met hem had ik een deal. Mijn percentage leverde al snel zo’n twintig dollar per dag op en daar kan je in die regio goed van leven.”

Dat hij van de autoriteiten weinig te vrezen had, merkte hij toen de dealer hem eens ‘s nachts zijn deel gaf. Het feit dat op tien meter afstand een agent ze openlijk stond te observeren verontrustte mijn vriend enigszins, wat hem deed aarzelen het geld aan te nemen. Toen de dealer dit bemerkte stelde deze hem gerust met de woorden: “don’t worry, that’s my boss”, zonder daarbij een spier in zijn gezicht te vertrekken.

“Bovendien zijn er vaste tarieven voor omkoping. Wegens bezit van softdrugs betaal je omgerekend zo’n 350 euro”, zegt mijn vriend, “maar op het platteland word je echt niet gepakt ermee. Daar houden ze je soms aan wegens kleine overtredingen in het verkeer. Aan ieder voertuig dat je huurt mankeert natuurlijk wel iets maar gelukkig is omkoping goedkoop. Ergens tussen de een en vijf dollar.”

“Hebben ze voor zulke overtredingen ook vaste tarieven of bedenken politie-agenten de hoogte van ‘boetes’ ter plaatse?”, vraag ik.

“De eerste keer dat ze me aanhielden ging het om een waaier aan kleine overtredingen. Nadat de agent ze opgesomd had vroeg ik hem wat het geheel me zou gaan kosten, waarop de wetshandhaver antwoordde: “You start.”

Er bestaan vele ‘denktanks’ en hooggeleerde heren die corruptie zien als een der belangrijkste redenen voor achterblijvende ontwikkeling in bepaalde regio’s. En toch, als je de situatie daar vergelijkt met die bij ons – waar de bevolking onophoudelijk afgeperst wordt met nieuwe belastingen en verdwijnende vergoedingen – dan kan ik altijd sympathie voor agenten in dergelijke landen opbrengen. Ook heeft hier de absurde hoogte van boetes een schadelijke kloof tussen burgers en het gezag geschapen, waartegen bij de politie zelf gelukkig in toenemende mate verzet lijkt te bestaan. In Cambodja lijken burgers en agenten gebroederlijk te hebben besloten de mee-eters in de kantoren op rantsoen te zetten, waarvan toeristen profiteren.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>