Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Corporatisme in ‘dit fucking land’

coffeeshop in verval Amsterdam De Pijp

“Dat dít godverdomme mogelijk is in dit fucking land, het is toch niet te geloven?!?!”

Met een haast woedende blik in zijn ogen kijkt de boomlange L. me aan, terwijl hij achter zich wijst naar de pasgebouwde wand die de rookruimte in de coffeeshop scheidt van de zone waar de barkeeper zich bevindt. “Er is toch geen werknemer in een coffeeshop die niet rookt, of niet dan? Dat politieke schorem denkt alles voor ons te mogen bepalen, op grond van wat eigenlijk?”

sticker marijuana cannabis BalticsHet exacte antwoord moet ik hem schuldig blijven, helaas. In dit soort conversaties begin ik meestal over de strenge rookwetten die Adolf Hitler invoerde, maar dat laat ik vanavond maar achterwege. “Misschien menen de heren en dames van het CDA door God aangewezen te zijn als hoeders van de bevolking of iets dergelijks”, suggereer ik nog, maar die opmerking kalmeert L. bepaald niet.

(Cannabis bevrijdingsfestival)

(Cannabis bevrijdingsfestival)

L. en ik bespraken al eerder diverse dictatoriale, inefficiënte en kleptomane tendensen binnen de overheid en zijn het eigenlijk goeddeels met elkaar eens. Ondanks de hectare of wat cannabis die hij in zijn leven wegrookte, beschikt L. nog steeds over een goed stel hersenen. Helaas voor hem genoot hij weinig formele opleiding in zijn leven, hetgeen zijn beroepsmogelijkheden redelijk ernstig beperkt. L. werkt nu ergens in Amsterdam via een uitzendbureau en daar hou je na belasting bepaald niet veel van over. “En het wordt hier ieder jaar erger, als ik geld zou hebben was ik direct weg.”

Net als zovelen is hij in verwarring over wat de beste naam is voor het ‘systeem’ waarin we leven. Sommigen noemen het kapitalisme, maar dat kan het niet zijn, gezien de grote omvang van de staat, de hoge belastingen en de geringe vrijheid op allerlei terrein. Het politieke gebeuren ziet L. hoe dan ook als een ‘poppenkast’, als camouflage voor de werkelijke gang van zaken. “Maar communisme is het volgens mij ook niet”, zegt hij vertwijfeld.

“Wetenschappers en historici noemen zo’n systeem meestal ‘corporatisme’, waarin de grote bedrijven nauw samenwerken met de overheid”, probeer ik te verduidelijken. “Doelen zijn onder andere hoge belastingopbrengsten, het uitknijpen van arbeiders, het de nek omdraaien van kleine bedrijfjes, het inperken van vrijheden en – vooral – zelfverrijking door machtige en rijke mensen met stevige banden met de elite in de staat.”

“Maar dit kan toch niet hier in ons Nederland?”, besluit hij. “Hebben onze verre voorouders hier Godverdomme 80 jaar oorlog om gevoerd?”

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>