Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Studentencorps juist goed voor integratie

sticker laser314 'das-muil'

Het artikel ‘Geen kruiwagens, geen corpsvrindjes, geen rolmodellen’ behandelt de moeizame integratie van hoogopgeleide multiculturele jongeren in de Nederlandse arbeidsmarkt. Helaas menen de auteurs Abdellaoui en El Mouhandiz enkele hardnekkige vooroordelen zoals die bestaan over de corpora te moeten herhalen. Deze oude Nederlandse studentenverenigingen zouden “niet altijd rasvriendelijk” zijn en tevens vormen zij “geen weerspiegeling van de huidige Nederlandse samenleving” (Volkskrant, 25 november 2006).

In een groot corpshuis in Utrecht woonde ik vier jaar lang onder andere met jongens met joodse en Antilliaanse voorouders en een tweetal slagerszonen. Uit de sociëteit zélf herinner ik mij Turken, Libanezen, negers, Aziaten en Albanezen. Een oprechte racist of iemand met minachting voor armere mensen zou onverbiddelijk geridiculiseerd of zelfs uitgestoten worden.

sticker ant-house mierennest Riga

De corpora zijn overigens ook historisch gezien bepaald geen racistische bolwerken. Zo hangt op een prominente plaats in de Utrechtse sociëteit een gedenkteken met daarop vele namen van door de nazi’s wegens verzetsactiviteiten vermoorde leden, onder wie een broer van mijn opa. En niet alleen in Utrecht bestonden deze ‘soldaten van Oranje’.

In plaats van bestaande vooroordelen te herhalen, zou het niet slecht zijn voor de integratie van de auteurs in de Nederlandse samenleving om gewoon eens een bezoekje aan een corps te wagen.

David Frankenhuis (25 november 2006)


Tags:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>