Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Ter verdediging van imam Fawaz Jneid

sticker Yatusabes wc man toilet Amsterdam

“De verachte, ik ga op haar schijten,” zou de Haagse imam sheikh Fawaz Jneid onlangs hebben geroepen tijdens een hoogoplopende ruzie binnen Stichting as-Soennah. Tegen een ander bestuurslid zei hij: “Ik heb kak aan je (Tozz fiek).”

Directe aanleiding voor de scheldkanonnade vormde een conflict tussen zijn echtgenote en de voorzitster van het Vrouwencomité – volgens as-Soennah “een gerespecteerde Marokkaanse vrouw met een universitaire opleiding.” Ook omdat hij de dames ‘een bende’ en ‘straatmeisjes’ genoemd zou hebben vindt het bestuur dat Fawaz Jneid in dit conflict “alle grenzen van fatsoen heeft overschreden.”

baby praying mantis nymph, Tanzania

bidsprinkhaan nymph, Tanzania

Het is duidelijk dat de twist op de vrouwenafdeling slechts de lont in het kruitvat was, aangezien men Fawaz er ook van beschuldigt “de Berberse stammen tegen elkaar uit te spelen” en “verdeel-en-heers-politiek” te bedrijven.

Verder zou hij “het bestuur en haar brieven niet erkennen” en bestuurders ‘straatkinderen’ en ‘ongelovige hypocrieten’ genoemd hebben. Volgens hen was Fawaz in 1998 zelfs “tegen de wil van het oude bestuur bestuurslid geworden” en inmiddels ondernemen beide partijen juridische stappen.

Buiten de wereld der moskee-besturen is de man bepaald niet minder controversieel.

Zo scheelde het enkele jaren geleden weinig of het Openbaar Ministerie had Fawaz vervolgd na een aangifte wegens bedreiging van Tweede-Kamerlid Hirsi Ali. De imam stelde dat zij zou worden ‘weggeblazen door de wind van de veranderende tijden’ en dat haar ‘de vervloeking van Allah’ te wachten stond.

Verder wenste hij Theo van Gogh en Geert Wilders allerlei ‘ongeneeslijke ziektes’ toe, waaronder tong- en hersenkanker.

Ook al staat deze imam bepaald niet bekend als ‘gematigd’ of ‘liberaal’ en is hij soms wat grofgebekt, toch heb ik om meerdere redenen veel respect voor hem en denk ik dat Nederland veel baat heeft bij zijn aanwezigheid.
sticker Pimpalicious we got that fire Amsterdam 2013

Ten eerste werkt Fawaz Jneid samen met Ibrahim Wijbenga en enkele imams om de problematiek rond loverboys bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Aangezien veertig procent van deze pooiers Marokkaanse wortels heeft en ‘hachouma‘ – schaamte en kuisheid – een belangrijk aspect van de Berberse cultuur vormt, vergroot deze strijd Fawaz zijn populariteit in die kringen waarschijnlijk niet.

Niet alleen tegen dit type gruwelen vecht hij dapper, ook verwerpt de man resoluut elk terroristisch geweld. Het is volgens hem zelfs een religieuze plicht “voor iedereen om de strijd aan te binden met dit onrecht”, ook al betekent dit dat moslims de “onrechtplegers moeten aangeven bij de autoriteiten om daarmee onschuldige levens te redden, het beeld van de Islam op te poetsen en de veiligheid van de moslims in het westen te waarborgen.”

Hij is open over zijn eigenbelang en dus niet hypocriet, vind ik.

wapens op Afghaans gebedskleed afgebeeldZijn afkeer van overheidssubsidies en voorliefde voor het vrije woord leverden hem bovendien conflicten op met machtige politici als de Haagse burgemeester Deetman en zelfs de alom gevreesde reljongeren ontziet hij niet.

Eind 2005 veroordeelt hij in zijn vrijdagpreek hun geweld scherp en prijst daarbij de geduldigheid van nota bene de bijbelse joden.

Fawaz verklaarde de wantoestanden mede aan het falen van moslimorganisaties, die ’nooit eerder met de jongeren hadden gesproken.’

De brandstichtingen in Frankrijk noemde hij ‘het verspreiden van verderf in het land’ – een zwaar beladen term in het islamitisch jargon – en Fawaz hoopte dat de rellen niet zouden overslaan naar Nederland. Zijn reactie was in feite erg realistisch en in zekere zin zelfs pro-westers:

“Als zulke rellen zouden uitbreken in de landen van herkomst (van de jongeren) dan rijden er tanks over de hoofden van de mensen. We moeten de Franse regering prijzen, omdat die geen geweld heeft gebruikt.”

sticker protest plus machine-gun Baltic region

Fawaz zelf komt uit Syrië, dus weet hij ongetwijfeld goed waarover hij spreekt. In andere Arabische landen is de situatie overigens niet (heel) veel beter.

Zo was Hassan II – de vorige koning van Marokko – in 1958 als legerleider betrokken bij het zeer hardhandig neerslaan van de Berberopstand.

De militairen richtten toen slachtingen aan onder de inwoners van de Rif, waarbij “veel burgers en vrijwel alle leiders werden gedood, vrouwen werden verkracht en de oogst en waterputten vernield.”

Het officiële aantal doden is onbekend maar vermoedelijk vele duizenden.

In het boek The Berber Identity Movement and the Challenge to North African States uit 2011 noemt onderzoeker Bruce Maddy-Weitzman het seksuele geweld zelfs ‘semi-systematisch’. Dorpen werden in hun geheel gebombardeerd en ondervragingsmethoden waren ‘ijzingwekkend berucht’.

Voor enkele filmpjes over de verschillen in benadering van de reljeugd tussen Marokko en Nederland, zie beneden. De politie hinderen in zijn taak is daar in ieder geval stukken riskanter dan hier.

Gerelateerd:

Imam Fawaz Jneid de kwaadste niet

Sayyid Qutb, Mijlpalen


Tags:        |      |      |      |      |      |   

2 reacties

  1. Ha Koenski,
    Haha, inderdaad woon ik in een behoorlijk roomblank buurtje, maar ik me wel gemengd onder allochtonen. Ja, ik heb geen moeite met grofgebekt en eerlijk.
    Dank voor je reactie,
    David

  2. Woorden schieten tekort bij zoveel linksch onbenul, gevaarlijk en achterlijk bovendien.Scribent woont waarschijnlijk in een roomblanke buurt?.
    Hoop dat deze ongelovige zal worden weggevaagd naar de hel, en snel een beetje ook.”ietwat grofgebekt….”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>