Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Clifford Cremer ‘Bomberjack’: boekverslag

clifford-cremer-achterzijde-Bomberjack

“Oorlog is de Totale Vrijheid”

Om auteur Clifford (Cliff) Cremer te vergelijken met Nederlandse jihad-gangers die avontuur zoeken in oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië gaat misschien wat ver, maar opvallende overeenkomsten bestaan zonder meer.

Net als veel jongeren met wortels in Turkije en Marokko groeit hij op in een ‘gebroken gezin’, waarbij hij en zijn een jaar oudere broer Clint feitelijk door de van oorsprong Hongaarse oma en een jeugdige tante (Rita) in Enschede opgevoed worden. Met hun vader – de beroemde schrijver Jan Cremer – hebben ze van jongs af aan hoegenaamd geen contact en hun moeder staat zo mogelijk nog verder van de jongens af. De broers zijn dus goeddeels op elkaar aangewezen, waardoor een hechte band ontstaat.

sticker paus plus slaven, Tallinn

Als de kettingrokende oma medische problemen krijgt vertrekken Cliff en Clint uiteindelijk met veel tegenzin naar een christelijk gastgezin in een dorp, een min of meer ‘verloren fase’ in hun ontwikkeling.

Cliff gaat vervolgens al vroeg via een begeleid project op kamers wonen, waar hij zich stort op fitness en zelfs enkele aarzelende stapjes op het criminele pad zet. Zijn sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel weerhoudt hem van een verdere carrière in de misdaad, bovendien wordt hij op jonge leeftijd toegelaten tot de marine.

Na de basistraining vertrekt hij voor enige tijd naar Noorwegen, waar hij vooral druk is met feesten en de lokale dames. Als hij klaar is met het ge-oefen in het ijzige klimaat verwerft hij een plaatsje als marine-kok, om vervolgens op Aruba verder te feesten.

Oorlog, wapens en geweld fascineren Cliff (1965) al zijn hele leven, maar het Nederlandse leger is niet zijn einddoel. Al snel snapt hij dat de mentaliteit van militairen ‘diep gezonken’ is in dit ‘oefenleger’, dat is vergeven van ‘vakbonden, geestelijk verzorgers en belangenorganisaties’. Voormalig bevelhebber Couzy noemt hij ‘een ambtenaar in uniform’.

sticker V.M.T. legerhelm Amsterdam army helmetAls huurling eindigen ergens in een ver oord is Cliffs droom, maar die wordt op wrede wijze verstoord door een aanrijding op het Caraïbische eiland waardoor hij een onderbeen verliest.

Na zijn revalidatie maakt hij uitgebreid kennis met nachtclubs, bordelen en geslachtsziekten in Kenia en Zuid-Oost Azië, zonder zijn huurlingen-droom volledig op te willen geven. Uiteindelijk krijgt hij in het weinig exotische Bosnië zijn kans om als scherpschutter-vrijwilliger enkele Serviërs om te leggen, maar als de situatie op de grond er nog duisterder blijkt dan hij aanvankelijk dacht komt hij terug naar Nederland.

bomberjack-voorkant-kaft-Cremer

Helaas vergaat het zijn broer ondertussen niet bepaald voorspoedig, waardoor deze zich met onder andere kleinschalige vervalsingen in leven moet houden. Clint wordt uiteindelijk zelfs vermoord door zo’n ‘klant’, hetgeen zijn broertje natuurlijk zwaar raakt. Hij is nu praktisch alleen op de wereld. De milde straf voor de leugenachtige moordenaar vergroot Cliffs toch al geringe vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem niet, maar over tientallen jaren “zal de geschiedenis met de rechters afrekenen”.

sticker in Gun we trust Moyoshi AmsterdamSowieso loopt de auteur een stevig eind voor de troepen uit met zijn tirades tegen de communistische ‘heilstaat voor Partijbonzen’, die hij wanstaltig en mens-verachtend noemt.

Nederlandse modieus linksige types roepen bij Cremer zo mogelijk nog meer weerzin op dan de dictaturen in het oosten. Als ‘grootste taboe’ binnen de dominante ideologie ziet hij de problematiek rond islamitische immigranten, hetgeen hem bij publicatie van zijn autobiografische roman op onder meer een wat zurige recensie in NRC/Boeken komt te staan.

Na zijn ervaringen in Bosnië koos Cliff uiteindelijk dus voor een schrijvende carrière, met ‘Bomberjack’ als belangrijk resultaat. Het is een vlot geschreven jongensboek dat me zeer geschikt lijkt voor bovenbouw-scholieren, mede omdat Cremer in bepaalde opzichten zijn tijd ver vooruit was.

‘Bomberjack’, C.C. Cremer, uitgeverij Aspekt / 2000

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>