Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Confronterende quotes’: Geert van Istendael

Sticker sheepest je-suis-ceux-que-je-suis Budapest 2013

In de laatste editie van het maandblad Intermediair (mei 2005) stond een zeer leesbaar interview met de Belgische journalist/schrijver Geert van Istendael (1947). Hij woonde een groot deel van zijn leven in Nederland en is auteur van het boek ‘Mijn Nederland’ (uitgeverij Atlas). Hoewel bij de Belg over bepaalde onderwerpen (met name over bezuinigingen en de vrije markt) enige verwarring lijkt te bestaan, zijn veel van zijn opmerkingen in het interview bijzonder treffend. Hieronder een selectie.

“Zal ik eens iets lelijks zeggen? Nederland is veel collectivistischer dan België, terwijl Nederlanders zichzelf verschrikkelijk individualistisch vinden. Ze doen alles hetzelfde als hun buur. (…) De Belg is in werkelijkheid veel anarchistischer. Die wil juist een ander huis dan zijn buur. Veel Belgen (…) bewonen huizen die door de familie en vrienden zelf waren gebouwd. Voor hen is dat rijkdom: een huis bouwen zoals ze dat zelf willen.”

'Hebben we ooit voor een staat gekozen' poster“Nederland vereenzelvigt zich veel sterker dan andere Europese burgers met de overheid. ‘De overheid; dat ben ik.’ In België is de overheid de vijand. Per definitie niet te vertrouwen. Als je je verbonden voelt met de overheid, het gevoel hebt dat je zelf de wetten maakt, dan gehoorzaam je die ook, want het zijn je eigen wetten. Je conformeert je aan het geheel. Mogelijk heeft dit met de historie te maken. De scheuring in 1585 waarbij de zeven provinciën als eerste – samen met Zwitserland trouwens, waar ze die vereenzelviging met de overheid ook kennen – in Europa loskwamen van een absolute vorst. (…) Nederland werd bestuurd door de burgers zelf.”

“Door de jaren zestig zaten jullie opgescheept met een alles-moet-kunnen-mentaliteit. Die protestbeweging heeft zich in alle Europese landen voorgedaan, maar hier werd het weer heel extreem doorgevoerd. Het was het feest van het individualisme: alles mocht ineens. (…) Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs in Nederland. Het mocht niet alleen, nee, het móest. Moet kunnen werd dé uitdrukking. Nederland werd van vormelijk vormeloos. Er werden geen eisen meer gesteld. Niet aan de taal, niet aan het onderwijs en ook niet aan de allochtonen. Eisen dat men de taal leerde? Vond men betuttelend.”
sticker Aware sheep dollar Amsterdam Spui 2013 schaap

“Nederlanders zijn extreem modegevoelig. Het is een bizarre nationale karakterzwakte: wat nieuw is, is beter. Men holt er collectief achteraan in de veronderstelling dat men de andere volkeren weer eens lekker voor is.

Want een van de andere eigenaardigheden van Nederland is het onwrikbare waanidee: wij zijn de andere landen een heel eind vooruit. Nederland gidsland. (…)

Politici werken aan een heel ander Nederland dan de burgers voor ogen staat. Maar er wordt niet naar hen geluisterd.”

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>