Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Tolstoj: citaat over bureaucraten uit ‘Oorlog & vrede’

zilverreiger Tanzania

“Iedere regeringsambtenaar denkt, dat het door zijn toedoen is, dat alles in rustige, onbewogen tijden vlot loopt, en dit gevoel van onvervangbaarheid is zijn grootste beloning voor moeite en inspanning.

Als de zee der geschiedenis kalm blijft, verbeeldt degene, die in zijn wankele schuitje staat en, zich met zijn bootshaak aan het schip van de bevolking vasthoudt, zich, dat het schip waaraan hij zich voorttrekt door hem wordt voortbewogen.
sticker matroos eenoog papagaai schedel Amsterdam

Maar zo gauw een storm opsteekt en de zee gaat koken, is die zelfbegoocheling niet langer mogelijk.

Het grote schip beweegt zich, door een eigen, geweldige kracht gedreven, zelfstandig voorwaarts, is niet meer bereikbaar voor de bootshaak, en de man in de kleine boot blijkt niet langer een leider en een bron van kracht te zijn, maar een onbetekenend, nutteloos en zwak mannetje.” (bl. 747)

Citaat Leo Tolstoj, ‘Oorlog en vrede’ (1869), vertaling door René de Vries (jaartal onbekend), Bigot en Van Rossum NV, Blaricum

Gerelateerd:

Tolstoy over onderwijs / ‘Jasnaja Poljana’


Tags:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>