Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Charlie Hebdo & terreur van IS

sticker Je suis Charlie Amsterdam NDSM WoJo 2015 CharlieHebdo

“Vind je de Franse cartoons schokkender dan de misdaden van jihadisten in het Midden-Oosten?” Dit is een vraagstelling die regelmatig terugkeert in discussies rond de vrije meningsuiting, islam en de spotprenten van Charlie Hebdo.

Reacties van islamieten op de recente aanslag in Parijs vallen grofweg uiteen in drie groepen. Sommige moslims in binnen- en buitenland vinden de terreurdaad terecht, omdat de redactieleden hun profeet en/ of religie beledigd hadden. Aanhangers van bendes jihadisten zoals Islamitische Staat (IS) en Al-Qaeda behoren tot deze categorie.

sticker freemind frog dendrobates Amsterdam 2013 gif-kikker

Een tweede groep moslims verwerpt de aanslagen onvoorwaardelijk. De Belgische Egyptenaar Khaled Diab is een van hen. Hij betoogde onlangs op Al Jazeera dat Mohammed de terreur vermoedelijk veroordeeld zou hebben en bovendien zou hij de satirische tekenaars hun humorvolle creaties hebben vergeven. De profeet werd gedurende zijn leven immers regelmatig straffeloos bespot, zo claimt Diab, en in perioden waarin de islamitische wereld bloeide, was de vrijheid van meningsuiting aanzienlijk groter dan dat hij nu is in door moslims gedomineerde regio’s.

sticker obey free speech Amsterdam December 2013 amplify your voiceDeze laatste houding ten opzichte van ‘Charlie Hebdo’ lijkt niet door heel veel islamieten te worden gedeeld. Althans, je ziet ze weinig demonstreren en treft deze opinie ook zelden online aan. De groep jihad-fans, volgens onderzoek circa één zesde deel van de Franse moslims, zou wel eens stukken groter kunnen zijn.

Een derde categorie moslims, tot wie Hamas en de Turkse president Erdogan gerekend kunnen worden, verwerpt de moordpartij in Frankrijk maar ziet het portretteren van Mohammed tevens als ‘daad van agressie’. Deze islamieten stellen dat de cartoonisten haat zaaien en racisme aanwakkeren. De islam is overigens wél een vreedzame godsdienst, vindt dit type gelovige.

Maar als dit laatste waar is, moet dan niet juist deze groep moslims demonstreren tegen de onthoofdingen, stenigingen, slavernijpraktijken, (kinder)verkrachtingen en andere gruwelen die de norm zijn in het IS-kalifaat? Dat regime noemt zichzelf toch immers islamitisch.

ElChico graffiti freedom of oppression Amsterdam Wibautstraat 2013 September

Ik vind eerlijk gezegd dat er best veel moois te vinden is in de islam maar ben zelf een libertariër: iemand die gelooft in vrijheid en dat je verder vooral van elkaar en elkaars eigendommen af moet blijven. Als mensen zouden moorden, plunderen, verkrachten en anderen tot slaaf maken in naam van het libertarisme*, dan had ik daar online en op straat toch zeker fel tegen geprotesteerd.

* dat anarchistische en klassiek-liberale stromingen kent

DF


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>