Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Buurt onleefbaar dankzij trams

politie tramhalte Roelof Hartplein Amsterdam juni 2014 hek

Toen ik ruim acht jaar geleden aan het Roelof Hartplein ging wonen, besefte ik nog niet hoeveel geluidsoverlast de tram daar veroorzaakt. Door de jaren heen is de situatie zelfs dermate verslechterd dat ik nu de handdoek in de ring gooi en over een maand verhuis. Eventuele uitvoering van de heer Parmentiers idee in het hoogste woord zaterdag (trams omruilen voor elektrische bussen) wacht ik niet af.

Liefst vier lijnen (3, 5, 12 en 24) lopen over dit plein, op spitsmomenten per uur zelfs 8 keer per tram én per richting, wat neerkomt op circa elke minuut één. Drie verschillende bochten in de rails – richting Coenenstraat, Van Baerlestraat en Ceintuurbaan – zorgen van ’s ochtends 5.30 tot 1.15 ‘s nachts voor oorverdovend kabaal van rommelende trambanen en piepende wielen, plus nog eens de absurd harde bellen waarmee trams zijn uitgerust. Als de dienstregeling er eenmaal op zit, passeren hier nog een kwartier lang lege trams in noodvaart op weg naar de remise. De sporen – samen met de betonnen platen eromheen – veroorzaken dan behalve herrie ook krachtige trillingen, waartegen zelfs dubbel glas en oordoppen niet zijn opgewassen. Vanaf half twee rijdt de tram 4 uur lang niet en begint de nachtrust, tenminste, als geen nachtelijk onderhoud aan de trambaan is gepland. Dan maken slijptollen, mokers en zelfs drilboren elke slaap volstrekt onmogelijk.

Ondanks uitvoerige contacten met lokale ambtenaren over de overlast is mij nog steeds onduidelijk hoe de Kafkaëske situatie past binnen het gemeentelijk ‘open raam beleid’: “Voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat is nachtrust van essentieel belang. In dat verband is belangrijk dat geslapen kan worden met geopend raam bij een aanvaardbare geluidbelasting”, aldus het stadsbestuur. Helaas negeert de gemeente, en in z’n kielzog tram-exploitant GVB, ongestraft de woonfunctie van het plein door het geleidelijk te veranderen in een ov-knooppunt zonder geluidswallen.

sticker caught y'all sleeping Amsterdam

De zwaardere modellen trams – die vaker rijden én tot later in de nacht – veroorzaken bij mij diverse gezondheidsklachten en maken dat ik inmiddels noodgedwongen zelfs overdag oordoppen en/of een koptelefoon draag, aangevuld met luide techno als ik het waag m’n ramen te openen. Ik vraag me af: is het loon van de GVB-top zo idioot hoog omdat anders voor bepaalde functies de meest gewetenloze types niet te strikken zijn?

DF


Tags:        |      |   

6 reacties

 1. Het is ongelooflijk dat een gemeente bestuur net doet of er niets aan de hand is met de overlast die trams veroorzaken langs drukke routes. Gewoon kop in het zand steken zolang zij er zelf geen last van hebben. Ambtenaren wuiven klachten weg en willen vooral zich niet hard maken voor de realiteit.

  Het GVB reageert op klachten via een call center en dekt zich op die manier in om geen actie te hoeven nemen. Gvb medewerkers beantwoorden klachten zgn correcte antwoorden ( pappen en nathouden) maar lossen niets op .

  Op de Weteringschans rijden 4 vaste lijnen die in totaal 2300 keer per dag (gedurende 20 uur) langs mijn huis scheuren. Niemand die de veranderingen van het opvoeren van lijnen op dit traject( na openstellen metro lijnen ) hebben gecommuniceerd met bewoners.

  Hard rijdend, luid bellend……zoveel lawaai. Is dit de toekomst voor de stad?

  • Hoi Luke,
   Het gaat om grote belangen, gedreven door subsidies, corruptie & de arrogantie van de macht, zodat er juridisch vooralsnog vrij weinig tegen te ondernemen is. Op de Weteringschans is het ook terror, een goede vriend van me woont er dus ik weet er alles van.
   Dank voor je reactie,
   David

 2. tjonge jonge zeer heftig

 3. Hoi Emma,
  Zolang de publieke sector van Amsterdam door en door corrupt is, zal de overlast blijven.
  Dank voor je reactie,
  David

 4. Inderdaad erg vervelend die geluidsoverlast! Hopelijk komt er (snel) verbetering in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>