Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Bureaucraten & democratie in Rusland’: citaat

Naar aanleiding van de frauduleuze Russische verkiezingen berichtte The Moscow Times onlangs over een interessant debat tussen oppositieleider Vladimir Ryzhkov en de voorzitter van de werkgeversvereniging ‘Delovaya Rossia’, die bedrijven buiten de energiesector vertegenwoordigt. Deze Boris Titov vindt dat de anti-Poetin beweging een veel voorzichtiger en ‘realistischer’ pad zou moeten bewandelen, hoewel hij zelf ook openlijk voorstander is van verregaande hervormingen. Hij leek echter te vrezen dat de huidige ramkoers zou kunnen leiden tot politieke instabiliteit, die mogelijkerwijs hervormingen juist zou ondermijnen.

sticker Yatusabes toilet man reading Amsterdam 2012Vervolgens spitste de discussie zich toe op de omvang van de Moskouse middenklasse, op wiens electorale steun Ryzhkov rekent. Het voormalig Doema-lid schatte dit volksdeel op zo’n 60 procent. Titov betwistte dit cijfer en hield het op 15, wegens het niet meerekenen van bureaucraten.

“Bureaucraten hebben geen vanzelfsprekend belang in democratie,” zo verklaarde hij zich.

Het is zo’n zin waarvan je als Nederlander meteen de achterliggende ideeën snapt, maar die je nooit eerder zo helder verwoord zag. En dan omschrijf ik ‘democratie’ voor het gemak even als ‘datgene wat onder normale omstandigheden de meerderheid het meest logisch en rechtvaardig vindt’.

(NZ-lijn klachten)

Als de kern van dit systeem bestaat uit on- of zelfs antidemocratische mensen op wie bovendien weinig controle is, kan dit opmerkelijke gevolgen hebben.

Zo spannen delen van onze staat zich tot het uiterste in om klokkenluiders te vernietigen, bezondigen ambtenaren zich aan heling in hun speurtocht naar ‘zwarte’ vermogens en geeft de fiscus opdracht tot het hacken van databases in het buitenland om pokeraars te kunnen aanslaan. Tegelijkertijd doet de ambtenarrij geen enkele moeite om serieverkrachters op te sporen, ontsnapte bejaarden-berovers te achterhalen en lopen slavenhandelaars van het ergste soort moeiteloos ‘t gevang uit.

“wat ik zie is een kankerland waar haat leeft,

waar iedereen het liefst de ander van de kaart veegt,
en alles wat we hadden in de handen van de staat breekt.”

(‘Blijf met je tengels van m’n stad af!’, Surya, Pharao en DJ Kalie)

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>